Vi samlar de bästa fynden på makeup från populära nätbutiker. Priserna uppdateras dagligen.

Så får du till rätt nyans på din foundation

Foundation i rätt nyans - blanda själv

Många av oss använder foundation, bb-cream, cc-cream eller annan basproduktion på huden i stort sett dagligen. Det finns en uppsjö av olika märken och nyanser men ändå kan det vara svårt att hitta just rätt nyans för ens hudton. Som en extra utmaning har vi oftast inte exakt samma nyans året om. 

Man kan tycka att det är svårt nog att hitta ett märke och en sorts foundation som man verkligen tycker om, som är lagom matt, täckande, återfuktande o.s.v. och dessutom i rätt prisklass. Skulle det inte vara skönt om du bara behöver hitta ”ditt märke” och sen få till precis den nyans du vill? 

Här går vi igenom några tips och trix som förhoppningsvis kan vara till nytta för att lyckas med detta.

Två enkla tips för att blanda fram rätt foundationnyans:

  • Blanda två nyanser av samma foundation – perfekt på sommaren
  • Addera justerande färg – t.ex. för att få lite mer rosa ton i foundationen

Hjälp till med andra produkter

  • Se till att ha en bra bas – återfuktad hud är a & o
  • Jobba med concealer
  • Kombinera med andra produkter som rouge, solpuder, puder
  • Lägg en bra grund med primer och fäst med setting spray

Blanda flera foundations

Det här tipset har nämnts tidigare, i synnerhet inför sommaren då det är ett bra sätt när man fått lite solbränna och behöver en foundation i en mörkare nyans. Knepet går helt enkelt ut på att köpa två foundation i olika nyanser och sedan blanda dem själv efter behov.

Om du har haft turen att hitta en foundation som du tycker mycket om i din nyans kan du köpa en mörkare nyans i samma serie, om det finns. På så vis kan du enkelt blanda fram rätt nyans när huden gradvis blir brunare eller ljusare. Det är ju trots allt sällan som man går från 0 till 100 i solbränna på en dag, oftast sker det gradvis både när vi blir mörkare och ljusare.

Detta kan du även göra för att få en foundationfärg som är mer gul, rosa, beige eller annan färg. Om du tycker att ditt ansikte får en lätt gul färg av din foundation kan en mer rosa nyans råda bot på det. Det går att göra oavsett om du använder en vanlig flytande foundation eller en mineralfoundation i puderform. En svårighet med denna metod kan vara att hitta två bra nyanser i samma serie. Du skulle kunna använda fler än två nyanser också, men tänk på hållbarhetstiden på respektive förpackning. I och med att du köper flera förpackningar kommer de att räcka längre, om du t.ex. har kvar av din ”sommarfoundation” bör den inte ligga till nästa sommar.

Addera justerande färg i din foundation

Det finns färger som man är gjorda för att läggas till i foundation och/eller concealer. De justerande färgerna är ofta skarpa så att du endast behöver använda ytterst lite för att ändra foundationens färg. Du använder då en färg för att blanda fram den färgton du önskar, likt i exemplet ovan. Om du tycker att din foundation gör dig lite för rosa så köper du en gul justerande färg och blandar i så mycket som behöver neutralisera den rosa tonen. 

Det fungerar på liknande sätt som med en concealerpalett med flera färger. Concealerfärgerna blandas beroende på vilken färg du vill neutralisera – röda partier, lila ringar under ögonen eller blåa blodådror. Detsamma gäller för foundationen, du blandar i den eller de färger du behöver för att få fram önskad nyans. På så vis kan du även ha kvar din vanliga foundation under sommarmånaderna och på semester. Den här metoden vissa många makeupartister för att få fram rätt nyans till sina kunders hudton.

Det är bästa sättet att få fram en exakt nyans och det sätt som är mest anpassningsbart. Nackdelen är att det kräver viss precision och det kan vara svårt att få fram samma resultat varje gång, särskilt när man är nybörjare. Men det kan vara ett ekonomiskt sätt, särskilt om du har en dyrare foundation. Du kan fortsätta att bara köpa en foundation och behöver inte fundera på att någon nyans går till spillo. Vill du hålla ner kostnaden finns justerande färger till låga priser, t.ex. Forever Wear av MeMeMe.

Låt andra produkter hjälpa dig din foundation

För att få ansiktet att se mer levande ut använder de flesta flera produkter. Vissa har en kista full med allt från primer till highlighter medan andra använder puder eller kanske bara rouge för att pigga upp kinderna lite. Om du redan har en foundation som du tycker om och du inte vill stå och blanda flera färger varje gång du sminkar dig så kan detta vara ett lättare sätt.

Du behöver absolut inte gå till överdrift om du inte vill men om du ändå har puder kan du använda en lite mörkare nyans när huden har fått lite sol. Eller så kan du använda solpuder för att få en mer solkysst look. Du kan även använda en concealer i en mer rosa eller gul ton för att kompensera en för gul eller rosa foundation.

Om du tycker att huden är lite för blek ha inte ett för ljust puder och ha inte en för mörk foundation och puder då det lätt blir en skarp kant mellan ansiktet och halsen. Testa att lägga på lite rouge eller bronzer på kinderna (och eventuellt pannan eller näsan se hur det blir, ibland kan det räcka för att få ett snyggt resultat. Eftersom att man oftast är något ljusare nedanför kinderna kan en för ljus ton se naturlig ut när du har lite rosiga kinder eller lite brunare nyans på kinderna och i pannan.

esta dig fram, om du inte vill köpa massor av nya produkter börja med det du har hemma och se vad som funkar för dig.

Lägg en bra grund med återfuktad hy

Oavsett om du redan har hittat rätt foundationnyans eller fortfarande letar är en bra bas alltid fördelaktigt. Se till att huden är återfuktad och mår så bra som möjligt. Du kan göra detta genom att se till att rengöra huden regelbundet, med produkter som passar din hud. Återfukta morgon och kväll, även i detta segment finns det mängder av olika produkter – du väljer själv hur många och dyra produkter du vill använda. En enkel dagkräm och nattkräm behöver inte vara dyrt men kan göra stor skillnad.

Drick ordentligt med vatten, huden återfuktad trots allt även inifrån. Se till att använda solskyddsfaktor, det här är det absolut viktigaste tipset som också gör störst skillnad när det kommer till åldrande hud. Vill du inte använda vanlig solskyddsfaktor i ansiktet finns det både dagkrämer och smink med spf i så får du två i en. 

Så får du foundationen att sitta bättre och längre

För att få foundationen att lägga sig snyggare och sitta bättre kan du även använda primer innan du lägger på foundationen. Primern ska se till att man får en slätare yta så att foundationen inte går in veck eller små rynkor lika lätt. När du har lagt hela din makeup kan du också använda setting spray för att sminket ska sitta längre.

När du letar efter rätt foundation är det bara att testa sig fram. Var öppen för att testa något nytt, huden förändras och då kan man behöva byta märke, serie eller nyans. Lyssna gärna på tips men ha i åtanke att man har olika hudtyper så var noga med att hitta något som verkligen passar dig. Det är oftast bättre att hitta en bra foundation och sedan reglera nyansen än att välja en foundation som du tycker mindre om för att den har en bra nyans.

Vi önskar dig lycka till i ditt sökande och hoppas att du hittar foundationen just för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House