Foundation – en komplett guide

foundation

Foundation är grunden i sminkningen. Den kan se ut som en andra hud om du har passande nyans och beroende på hur du applicerar den. Det är däremot inte helt lätt att få till den perfekta basen. Om du är trött på att din foundation ser kakig och torr ut är denna guide perfekt för dig. Här får du tips på hur du använder foundation på bästa sätt.

Så applicerar du foundation för att skapa en jämn bas

Foundation används för att jämna ut och förbättra hudtonen och skapa en jämn bas för smink. 

  • Rengör och återfukta ansiktet: Innan du applicerar foundation är det viktigt att rengöra ansiktet och återfukta huden ordentligt. Detta gör att din foundation appliceras jämnt och ser mer naturlig ut.
  • Applicera foundation: Du kan applicera foundation med hjälp av en foundationborste, svamp eller med fingrarna. Börja i mitten av ansiktet och arbeta utåt för att få en jämn täckning. Se till att blanda väl på kanterna av ansiktet och vid hakan för en naturlig övergång.
  • Justera täckning: Om du vill ha mer täckning kan du applicera ett andra lager av foundation. Om du vill ha mindre täckning kan du blanda ut foundation med en fuktad svamp eller borste.
  • Fixera foundation: Avsluta genom att använda en puderpuff eller borste för att applicera en lätt lager av transparent puder över hela ansiktet. Detta hjälper till att hålla foundationen på plats och minimera glans.

Det är viktigt att komma ihåg att less is more när det gäller foundation. Applicera en liten mängd foundation i taget och bygg upp gradvis. Detta kommer att ge dig en naturligt snygg bas som passar för en naturlig look eller som bas för resterande sminkning.

Vad ska man tänka på när man väljer foundation?

Kort sagt handlar det om färg och formula. Det är viktigt att välja en foundation som matchar din hudton och hudtyp. Att välja färg kan vara trixigt online så det bästa är om du kan du gå till en fysisk butik så att du kan testa på din hud. Kan du inte det finns det många som ger utförliga recensioner med bilder och jämförelser mellan olika nyanser. Tänk också på att det är flera aspekter som spelar in när du väljer nyans. Om man exempelvis har väldigt ljus hud kan det ändå vara stor skillnad för att en foundation går mer åt det rosa håller och andra har en mer gul ton.

Hitta en foundation som är rätt för din hudtyp

Din hudtyp kan vara avgörande för vilken foundation som är passande, framförallt om du har problemhy. Om man har oljig eller torr hud behöver man ta med det i beaktning för att få ett bra resultat. Risken är annars att foundationen försämrar huden och förstärker problemet. Huden kan se oljigare och glansigare ut eller så kan foundationen lägga sig i torra linjen. Det är därför värt att lägga lite extra ansträngning för att hitta en foundation som hjälper och inte stjälper. När man har mogen hy är det också en faktor som med fördel bör tas i beaktning. Det gäller att hitta en foundation som inte lägger sig i rynkor och fina linjer. Mer om vad du ska tänka på gällande foundation om du har mogen hy längre ned på sidan.

Foundation för torr hud

Urvalet av foundation är baserat på Lykos test av glowiga foundations för torr hud. De har testat åtta produkter i olika prisklasser och betygsatt faktorer som återfuktning, applicering och prisvärde. Se hela Lykos test här.

Foundation för fet och oljig hy

För fler foundations för oljig hud kolla in foundations för fet hy hos Parfym.se.

Välj en formula som passar din sminkteknik

Det finns många olika typer av foundation att välja mellan, inklusive flytande, kräm, pulver och mineralfoundation. Vad som passar dig bäst är framförallt en smaksak och hur din sminkrutin ser ut.

Flytande foundation är vanligt och kan hittas i alla prisklasser och kvaliteter. Om man vill ha en lättare känsla och mindre täckning kan man enkelt blanda den med sin dagkräm. Men vissa tycker att det blir för kladdigt och att det är svårt att lägga ett jämnt lager.

Mineralfoundation i puderformat är lätt att bygga med och kan ge en fin lyster, man kan enkelt applicera flera lager eller arbeta in lite mer på ett område. Vissa tycker att mineralfoundation är svårare att jobba med och det krävs ofta en viss typ av borste.

Val av foundation kan också påverkas av huruvida du använder concealer, jobbar med contouring och vilka andra sminkprodukter du använder.

Foundation för känslig hy

Foundation och mogen hud – det ska du tänka på

När man har mogen hud och använder foundation finns det några saker att tänka på för att få ett bra resultat.

Innan du applicerar foundation är det viktigt att förbereda huden genom att rengöra och återfukta huden ordentligt. Detta kommer att hjälpa till att skapa en jämn bas för sminket och undvika att det ser kakigt ut. Du kan också använda en primer som hjälper till att fylla ut rynkor och förbättra foundationens hållbarhet. Använd en primer speciellt utformad för mogen hud. Se över dina produkter, använd rikligt återfuktande och närande hudvård. För den som inte är priskänslig finns hudvårdsserier som Future Solution från Shiseido. Här kan du läsa mer om Shiseido dagkräm.

När du väljer foundation är det viktigt att ha hudens åldrande i åtanke. Den foundation som är ”bäst i test” är kanske inte den mest passande för mogen hud. En prioritering är då att den inte ska lägga sig i rynkor och fina linjer och det är inte alla test som tittar på den faktorn. Flytande foundation är ofta bäst för mogna hudtyper eftersom de är lätta och lättar att blanda in i huden.

Undvik för mycket täckning. Att applicera för mycket foundation kan göra rynkor mer synliga. Använd en liten mängd foundation i taget och bygg upp täckningen gradvis tills du uppnår det önskade resultatet.

När du applicerar foundation på rynkor, var lätt på handen för att undvika att dra i huden. Blanda försiktigt och se till att foundationen smälter in i huden för ett naturligt utseende.

Använd concealer för att täcka eventuella mörka fläckar eller områden runt ögonen som kan ha mer rynkor. Du kan med fördel använda en ljusare färg än din hudton för att ljusa upp och ge en mer ungdomlig look. Ta en liten mängd och blanda försiktigt med fingrarna eller en pensel. Se till att blanda den väl med foundationen så att den smälter in naturligt.

Läs mer om foundation för mogen hud.

Så väljer du foundation för mogen hy

Undvik glans: då en glansig yta kan göra rynkor mer synliga. Använd ett matt puder för att minimera glansen och ge en mer jämn yta.

Återfuktande formula: En återfuktande formula som innehåller fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra eller glycerin kan hjälpa till att ge huden en mjuk och slät yta.

Oljebaserad foundation: En oljebaserad foundation kan hjälpa till att ge fukt till torrare hudtyper och kan ge en mjuk, naturlig finish på huden.

Anti-aging foundation: Det finns även speciella anti-aging foundations som innehåller ingredienser som hjälper till att reducera synliga tecken på åldrande, som fina linjer och rynkor.

Tips: hitta bästa concealer för mogen hud, med video

Foundation för mogen hy

Läs mer om makeup för mogen hud på Skincity. De ger förslag på allt från primer till ögonmakeup hur du ska göra för att få till det där rätta glowet.

Svårt att hitta rätt nyans på foundation?

Även om man testar olika nyanser av foundation i en fysisk butik har många problemet att hitta rätt färg. Det är inte bara svårt att hitta helt rätt nyans för ens hudton, dessutom ändras hudtonen. Är vi ute i solen blir huden lite brunare, under vintern brukar vi bli lite blekare. Förändringarna kan också ta fram andra toner i huden, exempelvis gula toner eller rosighet, som man vill förstärka eller dölja. Så hur man ska göra för att hitta rätt? Här är två enkla tips.

Blanda två nyanser av samma foundation

Det här är ett praktiskt sätt att få till rätt nyans året om. Du har då en ljusare och en mörkare nyans. När du är som blekast använder du den ljusare och på vägen mot solbrännan blandar du i mer av den mörkare nyansen. På så vis har du en foundation när du är solbränd och när du är som blekast och däremellan. Tipset fungerar även för andra nyansskillnader.

Addera justerande färg

Ett annat sätt är att använda andra produkter för att få till en annan nyans, exempelvis concealer, puder eller solpuder. Läs mer om hur du hittar rätt nyans på din foundation.

Varför creasar foundation?

Foundation kan creasa eller samlas i linjer och veck på huden av flera anledningar:

För mycket foundation: Om du applicerar för mycket foundation kan den samlas i linjer och veck på huden och göra dem mer synliga. Det är viktigt att använda rätt mängd foundation för att undvika att den creasar.

Fel typ av foundation: Om du använder en foundation som inte passar din hudtyp eller ålder kan den creasa och samlas i linjer på huden. Till exempel, om du har torr hud kan en matt foundation göra huden ser ännu torrare ut.

För mycket puder: Om du använder för mycket puder på toppen av foundationen kan det få den att creasa och samlas i linjer på huden.

Fel appliceringsmetod: Om du applicerar foundationen med fel metod kan det också leda till creasing. Att använda en makeupsvamp eller borste och blanda foundationen ordentligt på huden kan hjälpa till att undvika detta.

Torr eller ojämn hud: Om din hud är torr eller ojämn kan det också leda till att foundation creasar. Det är viktigt att exfoliera och återfukta huden ordentligt för att förbereda den för makeupapplikation.

Så undviker du att foundation samlas i fina linjer

För att undvika att foundation creasar är det viktigt att använda rätt mängd foundation, välja rätt typ av foundation för din hudtyp och ålder, använda rätt appliceringsmetod och förbereda huden ordentligt. Se till att huden är ordentligt återfuktad.

Varför smular foundation?

Foundation kan smula av flera olika anledningar:

För mycket foundation – Om du applicerar för mycket foundation på huden kan det smula och lossna.

Torr hud – Om din hud är torr och fjällig kan foundationen smula och se kakig ut på huden. Det är viktigt att exfoliera och återfukta huden ordentligt innan du applicerar foundation för att undvika detta.

Fel typ av foundation – Om du använder en foundation som inte passar din hudtyp eller ålder kan det smula och se kakigt ut på huden. Till exempel, om du har torr hud kan en matt foundation göra huden ser ännu torrare ut.

Fel appliceringsmetod – Om du applicerar foundationen med fel metod, som att gnugga den in i huden istället för att blanda den försiktigt, kan det få den att smula.

För mycket puder – Om du använder för mycket puder på toppen av foundationen kan det också få den att smula.

Så undviker du att din foundation smular

För att undvika att foundation smular är det viktigt att använda rätt mängd foundation, välja rätt typ av foundation för din hudtyp och ålder, använda rätt appliceringsmetod och förbereda huden ordentligt. Det kan också vara en god idé att välja en foundation med en fuktgivande formula och undvika för mycket puder.

Tips för din som ska köpa foundation. Där har samlat foundation från våra parters och har märkt ut vilka som är på rea just nu.
Här hittar du makeup på rea, där har vi även samlat våra partners erbjudanden och rabatter. Sidan uppdateras kontinuerligt så att du kan hålla koll på när det är ett erbjudande som passar dig.

Foundation eller concealer först – hur gör man?

Det vanligaste är att applicera foundation före concealer. Båda två är viktiga produkter i bassminkningen och de har sina likheter och skillnader. Båda är hudfärgade sminkprodukter som används för att jämna ut hudtonen och dölja skavanker. Concealern har mer täckande pigment och bör vara en något ljusare ton än din foundation. Den används främst för att dölja mörka ringar under ögonen och vissa mindre plitor och fläckar i ansiktet. Foundation används i hela ansiktet för en utjämnade effekt. Det vanligaste är att applicera concealern efter din foundation. På så sätt ser du vad som behöver extra täckning och du undviker att använda för mycket concealer.

Det finns inga rätt och fel när det kommer till sminkning. Det går såklart även att applicera concealern först. Det gör att den lättare smälter in och blandar sig med efterföljande produkter. Den här metoden passar framför allt om du vill ha ett naturligt och mindre täckande resultat.

Hur använder man foundation och primer tillsammans?

En primer är en färglös produkt som hjälper till att få till en jämnare och snyggare grund. Primern appliceras efter ansiktskrämen, men före foundation. Den gör att din foundation håller bättre och längre. De flesta primers har en mjuk textur som slätar ut huden och minskar porernas synlighet. Med en bra grund behöver du mindre foundation och resultatet ser mer naturligt ut. Alla hudtyper har behov av en primer, men det är viktigt att välja en som är anpassad efter just din hud.

Applicera primern med fingrarna och börja från mitten av ansiktet. Det är oftast T-zonen som har störst behov av en primer eftersom porerna oftast är större där. Låt primern sjunka in och applicera därefter foundation.

Så använder du en foundationborste

Foundation kan appliceras på många sätt; med fingrarna, beautyblender eller foundationborste. Applicering med borste ger ofta ett mycket jämnt resultatet och gör det lätt att bygga på om du vill ha mer täckning. Det finns olika foundationborstar varav de vanligaste är pensel, oval borste, stipplingborste och puderborste.

Pensel

Applicering med platt pensel ger ett täckande resultat och passar särskilt bra för flytande foundation. Det enklaste är om du duttar lite foundation på handen eller på en slät yta. Doppa penseln och applicera i lätta strykande rörelser. Börja där du vill ha mest täckning, exempelvis näsan och övriga T-zonen, och jobba sedan utåt mot kanterna. I början kan det vara lite klurigt att använda en pensel eftersom den tenderar att lämna sträck, men med lite övning får du snart in tekniken.

Oval borste

Ovala foundationborstar fungerar både till puderfoundation och flytande varianter. Borsten har ofta en stor yta med korta och kompakta strån. Det gör appliceringen smidig och snabb. Med denna typ av borste är det även lätt att få ett jämnt resultat. Applicera med cirklande rörelser från ansiktets mitt och utåt. Var lätt på handen för att undvika att det kommer för mycket produkt på vissa delar av ansiktet. Upprepa tills du uppnår önskad täckning.

Stipplingborste

Stipplingborste används för flytande foundation, framför allt varianter med lite lättare täckning. Den består av korta och långa strån och används främst för att ge en så kallad “airbrush”-effekt. Doppa borsten i en liten mängd foundation och applicera med cirklande rörelser över ansiktet. Börja från mitten och jobba dig utåt. Glöm inte att vara mycket lätt på handen för att undvika onaturliga streck. Denna typ av borste anses vara särskilt lämplig för personer med normal eller fet hy. Stråna i borsten har en lätt peelande effekt vilket kan irritera torr hud.

Puderborste

Du kan även använda en puderborste för foundation, framför allt om det är en puderfoundation. En puderborste är fluffigare än en foundation borste, men den passar bra för att skapa en skir bas med lätt täckning. Doppa borsten lätt och se till att det inte är för mycket av produkten på borsten. Svep borsten i cirklande rörelser över ansiktet. Upprepa tills du uppnått önskat resultat.

Så använder du foundation och puder i ett

Det finns flera olika sorters foundation i puderformat. Dessa kallas ofta för mineralpuder eller mineralfoundation. Denna typ av produkt är bra för personer som vill ha en foundation som mattar ner oljiga partier. Dessutom kan täckningen byggas upp efter smak och tycke. För att applicera en puderfoundation bör du använda en oval borste eller en puderborste.

Hitta rätt foundation för torr hy: tänk på detta

Det är viktigt att välja en foundation som passar din hudtyp. Detta gäller inte minst du som har torr hy eftersom det annars finns risk för att din foundation ser torr ut. Du som har torr hy bör välja en foundation som ger mycket fukt och lyster. Välj gärna en halvtäckande foundation med reflekterande pigment eftersom det minskar risken för ett onaturligt och kakigt resultat. En fuktgivande foundation kommer hålla din hud mjuk hela dagen. Glöm inte att använda en bra primer som är avsedd för en torr hudtyp.

Detta bör du tänka på när du ska använda foundation i solen

Självklart går det att använda foundation under sommarhalvårets soliga dagar, men det kan vara bra att tänka på vissa saker om du vistas i direkt solljus.

  • Använd alltid hög solskyddsfaktor under din foundation. Många foundations har solskyddsfaktor, men det är sällan tillräckligt för att de huden det solskydd som behövs. Anledningen är att många inte använder ett tillräckligt tjockt lager foundation för att det ska ge det nödvändiga solskyddet. Applicera därför alltid SPF efter ansiktskrämen, men innan primern.
  • När du är i solen och blir varm är det vanligt att du svettas. Svett är viktigt eftersom det är kroppens sätt att göra sig av med slaggprodukter. Det finns dock risk att din foundation täpper igen porerna när det är varmt. Ha därför som vana att tvätta bort sminket efter en lång och varm dag för att ge porerna en chans att andas. Detta minskar risken för finnar och irriterad hud.
  • Använd alltid primer för att få din sminkning att hålla längre i värmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House