Foundation – så väljer du rätt

Foundation är grunden i sminkningen. Den kan se ut som en andra hud om du har passande nyans och beroende på hur du applicerar den. Det är däremot inte helt lätt att få till den perfekta basen. Om du är trött på att din foundation ser kakig och torr ut är denna guide perfekt för dig. Här får du tips på hur du använder foundation på bästa sätt.

Foundation eller concealer först – hur gör man?

Det vanligaste är att applicera foundation före concealer. Båda två är viktiga produkter i bassminkningen och de har sina likheter och skillnader. Båda är hudfärgade sminkprodukter som används för att jämna ut hudtonen och dölja skavanker. Concealern har mer täckande pigment och bör vara en något ljusare ton än din foundation. Den används främst för att dölja mörka ringar under ögonen och vissa mindre plitor och fläckar i ansiktet. Foundation används i hela ansiktet för en utjämnade effekt. Det vanligaste är att applicera concealern efter din foundation. På så sätt ser du vad som behöver extra täckning och du undviker att använda för mycket concealer.

Det finns inga rätt och fel när det kommer till sminkning. Det går såklart även att applicera concealern först. Det gör att den lättare smälter in och blandar sig med efterföljande produkter. Den här metoden passar framför allt om du vill ha ett naturligt och mindre täckande resultat.

Hur använder man foundation och primer tillsammans?

En primer är en färglös produkt som hjälper till att få till en jämnare och snyggare grund. Primern appliceras efter ansiktskrämen, men före foundation. Den gör att din foundation håller bättre och längre. De flesta primers har en mjuk textur som slätar ut huden och minskar porernas synlighet. Med en bra grund behöver du mindre foundation och resultatet ser mer naturligt ut. Alla hudtyper har behov av en primer, men det är viktigt att välja en som är anpassad efter just din hud.

Applicera primern med fingrarna och börja från mitten av ansiktet. Det är oftast T-zonen som har störst behov av en primer eftersom porerna oftast är större där. Låt primern sjunka in och applicera därefter foundation.

Så använder du en foundationborste

Foundation kan appliceras på många sätt; med fingrarna, beautyblender eller foundationborste. Applicering med borste ger ofta ett mycket jämnt resultatet och gör det lätt att bygga på om du vill ha mer täckning. Det finns olika foundationborstar varav de vanligaste är pensel, oval borste, stipplingborste och puderborste.

Pensel

Applicering med platt pensel ger ett täckande resultat och passar särskilt bra för flytande foundation. Det enklaste är om du duttar lite foundation på handen eller på en slät yta. Doppa penseln och applicera i lätta strykande rörelser. Börja där du vill ha mest täckning, exempelvis näsan och övriga T-zonen, och jobba sedan utåt mot kanterna. I början kan det vara lite klurigt att använda en pensel eftersom den tenderar att lämna sträck, men med lite övning får du snart in tekniken.

Oval borste

Ovala foundationborstar fungerar både till puderfoundation och flytande varianter. Borsten har ofta en stor yta med korta och kompakta strån. Det gör appliceringen smidig och snabb. Med denna typ av borste är det även lätt att få ett jämnt resultat. Applicera med cirklande rörelser från ansiktets mitt och utåt. Var lätt på handen för att undvika att det kommer för mycket produkt på vissa delar av ansiktet. Upprepa tills du uppnår önskad täckning.

Stipplingborste

Stipplingborste används för flytande foundation, framför allt varianter med lite lättare täckning. Den består av korta och långa strån och används främst för att ge en så kallad “airbrush”-effekt. Doppa borsten i en liten mängd foundation och applicera med cirklande rörelser över ansiktet. Börja från mitten och jobba dig utåt. Glöm inte att vara mycket lätt på handen för att undvika onaturliga streck. Denna typ av borste anses vara särskilt lämplig för personer med normal eller fet hy. Stråna i borsten har en lätt peelande effekt vilket kan irritera torr hud.

Puderborste

Du kan även använda en puderborste för foundation, framför allt om det är en puderfoundation. En puderborste är fluffigare än en foundation borste, men den passar bra för att skapa en skir bas med lätt täckning. Doppa borsten lätt och se till att det inte är för mycket av produkten på borsten. Svep borsten i cirklande rörelser över ansiktet. Upprepa tills du uppnått önskat resultat.

Så använder du foundation och puder i ett

Det finns flera olika sorters foundation i puderformat. Dessa kallas ofta för mineralpuder eller mineralfoundation. Denna typ av produkt är bra för personer som vill ha en foundation som mattar ner oljiga partier. Dessutom kan täckningen byggas upp efter smak och tycke. För att applicera en puderfoundation bör du använda en oval borste eller en puderborste.

För dig som har torr hy: tänk på detta när du väljer foundation

Det är viktigt att välja en foundation som passar din hudtyp. Detta gäller inte minst du som har torr hy eftersom det annars finns risk för att din foundation ser torr ut. Du som har torr hy bör välja en foundation som ger mycket fukt och lyster. Välj gärna en halvtäckande foundation med reflekterande pigment eftersom det minskar risken för ett onaturligt och kakigt resultat. En fuktgivande foundation kommer hålla din hud mjuk hela dagen. Glöm inte att använda en bra primer som är avsedd för en torr hudtyp.

Detta bör du tänka på när du ska använda foundation i solen

Självklart går det att använda foundation under sommarhalvårets soliga dagar, men det kan vara bra att tänka på vissa saker om du vistas i direkt solljus.

  • Använd alltid hög solskyddsfaktor under din foundation. Många foundations har solskyddsfaktor, men det är sällan tillräckligt för att de huden det solskydd som behövs. Anledningen är att många inte använder ett tillräckligt tjockt lager foundation för att det ska ge det nödvändiga solskyddet. Applicera därför alltid SPF efter ansiktskrämen, men innan primern.
  • När du är i solen och blir varm är det vanligt att du svettas. Svett är viktigt eftersom det är kroppens sätt att göra sig av med slaggprodukter. Det finns dock risk att din foundation täpper igen porerna när det är varmt. Ha därför som vana att tvätta bort sminket efter en lång och varm dag för att ge porerna en chans att andas. Detta minskar risken för finnar och irriterad hud.
  • Använd alltid primer för att få din sminkning att hålla längre i värmen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *