Eyeliner – så gör du steg för steg

Så använder du eyelinerpensel

Eyeliner är en populär sminkprodukt som har använts inom olika kulturer under mycket lång tid. I dagens moderna samhälle används den för att markera och förstora ögonen. En perfekt lagd eyeliner öppnar upp ögat och förlänger ögats naturliga nedre linje. I denna guide kan du läsa mer om hur man använder eyeliner.

Så använder du en eyeliner brush

Eyeliner appliceras ofta med en särskilt borste. En snedskuren pensel eller en mycket tunn, spetsig borste med några få strån gör att du lättare kan få till den perfekta kråksparken. Det krävs dock en hel del övning för att få till ett snyggt resultat.

Steg 1: Det lättaste är att skissa formen med en kajalpenna eller skugga innan du målar med en borste. Mät ut så att vinkeln är densamma på båda ögonen. Börja med vingarna och fortsätt inåt. Det enklaste sättet är att titta på dig själv rakt framifrån i en spegel för att se om resultatet är jämnt.
Steg 2: Markera din fransrad genom att måla kajalen ända i fransrötterna. Detta ger en intensiv blick och kommer få eyelinern att se jämnare ut. Kajalen bör vara i samma ton som din eyeliner för bästa resultat.
Steg 3: Nu är det dags att ta penseln och måla eyelinern nära fransarna. Linjen ska vara som tunnast närmast näsroten och sedan bli bredare ut mot ögats kant. Det här steget är det som många tycker är svårast eftersom det kan vara klurigt att få till ett jämnt resultat. Testa att luta borsten mot dina fransar när du målar linjen. Genom att stödja penseln mot fransarna är det lättare att få till en jämn linje. Det gör också att eyelinern hamnar mycket nära fransraden vilket ger ett snyggare resultat. Linjen längs med fransarna målas lättast genom att du lyfter upp hakan något så att ögonlocken kommer ned.
Steg 4: När du har fått till en snygg linje är det dags att måla i vingen där du tidigare markerade. Var stadig på handen och titta rakt fram i spegeln när du målar. Om du använder en snedskuren pensel räcker det oftast att placera den vid ögats kant och dra lätt för att få till vingen.
Steg 5: Om du vill måla eyeliner på den undre fransraden är det oftast snyggast att måla med en eyeliner som inte är lika skarp som den på ovansidan.

Så använder du en eyeliner pencil

En eyeliner penna är smidig att använda och ger ofta ett snyggt resultat, dock mindre dramatiskt än med pensel. För en extra mjuk look bör du välja en eyeliner med krämformula. Stegen är i princip desamma som när du använder en pensel, men i något annorlunda ordning.
Steg 1: Om du vill måla en vinge med pennan börjar du med att märka ut den.
Steg 2: Måla linjen från vingen och inåt mot ögat. Istället för att dra en skarp linje kan du dutta med pennan.
Steg 3: Fyll i med pennan mellan fransarna om du vill skapa en intensiv blick.
Steg 4: Fyll i en tunnare linje på undre fransraden om du vill ha en mer sminkad look,

Tips när du använder eyeliner

Att applicera en snygg eyeliner är inte helt enkelt, men med några smarta tips och övning kan du snabbt få in rätt teknik.

Lägg din vinge som du vill

Du avgör själv hur du vill att vingen ska se ut. Den kan gå uppåt eller följa vattenlinjen på ögat. Olika ögon och ansiktsformer passar med olika sorters vingar. Det enda sättet att ta reda på vad som passar just dig är att testa olika vinklar.

Markera med fixerpuder

Använd en makeupsvamp med skarpa kanter och doppa den i puder. Märk sedan ut vinkeln och höjden för vingen på båda ögonen. Detta gör att du kan få en idé om hur vingen kommer att se ut utan att behöva måla ut dem. Titta alltid rakt fram i spegeln när du jämför vingarna.

Måla efter önskad effekt

Fundera på vad du vill uppnå för effekt med din eyeliner. Vill du skapa mystiska kattögon eller illusionen av större ögon? Kanske vill du framhäva den naturliga ögonformen mer. Tänk på att ögat lyfts där eyelinern är som bredast. Om du vill att dina ögon ska se rundare ut bör den vara som bredast på mitten av ögat. För med mandelformade ögon målar du linjen bredare i ytterkanten.

Övning ger färdighet

Det är inte lätt att applicera en eyeliner, men när du väl fått till tekniken kan du skapa riktigt snygga sminkningar. Det gäller att öva för att lära sig. Öva gärna framför en bordspegel med förstoring. Genom att sitta vid ett bord där du kan ha armbågarna i bordet blir du stadigare på handen jämfört med när du står upp vid spegeln.

Så gör man hooded eyes makeup

Hooded eyes, som även kallas hängiga ögon, är ett utryck för ögon vars globlinje ligger så djupt att ögonlocket helt eller delvis täcks av huden över ögonlocket. Med andra ord ser det ut som att ögonlocket hänger ned. Det är väldigt vanlig och ökar framför allt med åldern. Det innebär alltså att endast en liten del eller inget alls av ögonlocket syns när personen tittar rakt fram. Det gör det lite svårare att måla en eyeliner, men med är inte omöjligt.

Tunn linje

Måla en tunn linje med din eyeliner. En bred linje kommer bara att se svart och kompakt ut om du har hängiga ögonlock. Fokusera istället på att markera mellan fransarna och sedan måla en elegant, tunn eyeliner.

Lång vinge

Måla eyelinern längre ut, så att den kommer bort från hudvecket på ögonlocket. Glöm inte bort att även måla den undre fransraden för att binda ihop den med vingen.

Så fungerar eyeliner tatuering

En eyeliner tatuering är en kosmetisk tatuering som ger en permanent makeup. Det innebär att du inte kan tvätta bort den. Det är vanligt att boka in tid för en konsultation först för att diskutera önskemål om form och nyans. Under konsultationen får du ofta en skiss över hur resultatet kommer att bli. Pigmentet tatueras in i det övre hudlagret med hjälp av en vibrerande nål och resultatet håller oftast i 2-5 år. Det går att tatuera in en eyeliner både uppe och nere.

Lycka till med din eyeliner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House