Detta bör du veta innan lashlift

Lashlift

Lashlift, eller franslyft som det också kallas, är en behandling för att böja ögonfransarna. Det kan likställas med att permanenta håret. Man böjer upp fransarna på en spole som sätts på ögonlocket och fixerar fransarna med en vätska. Fransen håller sig sedan böjd tills den ramlar av. Idag erbjuder många skönhetssalonger eller franssalonger lashlift. Behandlingen brukar ofta kombineras med att färga ögonfransarna, ögonfransserum och browlift (som fixerar ögonbrynen). För att få bästa effekt av lashlift är en bra mascara ett väsentligt hjälpmedel, se nedan vilka mascaror vi rekommenderar.

Detta bör du tänka på innan du gör lashlift första gången

Lashlift kräver egentligen inte så många förberedelser, men det finns några saker att ha i åtanke. Minska risken för allergisk reaktion och att se till att ha rena fransar inför lashlift-behandlingen. Du kan läsa mer om det nedan.

Som alltid när det gäller behandlingar i ansiktet bör man vara försiktig. Risken finns alltid att man kan kan reagera på något av de ämnen som används. Vet du med dig att du är känslig och att hud och/eller ögon har reagerat på produkter tidigare kan du göra ett pricktest innan behandlingen. Om du bokar en tid på en salong kan du be att få komma förbi ett par dagar innan för att göra ett pricktest.

När du ska göra lashlift ska fransarna vara rena och utan smink. Det lättaste är om du kan komma till salongen osminkad och med nytvättade fransar. Många salonger tvättar också fransarna på plats, med rengöring som är lämplig för lashlift. Det är för att säkerställa att behandlingen får så bra resultat som möjligt och att fransarna håller sig böjda. Limmet kan tappa effekt om det utsätts för oljor till exempel.

Du kan inte ha fransförlängning när du ska göra lashlift, lösfransarna skulle vara i vägen för att kunna genomföra liftet. Om du har fransförläning och vill ta bort den för att istället göra lashlift kan du prata med din salong. Det bästa är om du tar bort fransförlängningen på samma salong som du har satt dem. Kan du sedan göra lashlift på samma salong kan de ge dig rådgivning om den behandlingen.

Kolla gärna in vår sida för smink på rea. Där samlar vi alla våra partners erbjudanden, rabatter och reor samt utvalda rea-produkter inom smink, hudvård, hårvård och mycket mer.

Pris för att göra lashlift på salong och hemma

Priserna på salong kan variera mycket men i regel brukar de börja från cirka 600 kr, även om det kan skilja mycket mellan olika städer, stylistens erfarenhet och från salong till salong. Priset för att göra lashlift och även vad som ingår i behandlingen kan skilja sig mycket mellan olika salonger. Vissa salonger erbjuder lashlift medan andra endast har en kombination med färgning, keratinbehandling och/eller browlift. Priset  blir då naturligtvis högre och vill man inte ha färgningen eller browlift kan det vara värt att hitta en salong som erbjuder den behandling du önskar. Så att du inte behöver betala för mer än du vill ha. Det kan vara bra att ha i åtanke att ibland har salongen gjort denna kombination för att det ger ett bättre resultat. Exempelvis färgningen kan göra stor skillnad för resultatet av ögonfransböjningen. Har du ljusa fransar kan färgning av fransarna göra väldigt stor skillnad för effekten av lashliftet.

Tänk också på att snittpriset kan variera mellan olika städer. Framförallt bör du vara försiktig om priset är för lågt. Det är naturligtvis inte alltid något skumt, men i vissa fall har fransstylisten inte gått någon utbildning eller använder inte rätt produkter. Så gör gärna en extra check för säkerhets skull.

Franslyft hemma

Att göra lashlift hemma är inte helt vanligt och det har inte funnits så många kit för hemmabruk. Fram till nyligen fanns lashlift-kit av Refectocil, men det har utgått ur sortimentet och vi vet inte om eller när det kommer tillbaka. Men nu finns det en ny aktör, Fleeky. Vi har inte testat märket men kitet verkar vara populärt. Av kommentarerna att döma är produkten efterfrågad och att den verkar bli slutsåld relativt snabbt.

Om du ska använda ett Lashlift-kit hann köpa ett kit är det några saker som är viktiga att tänka på. Var noga med att följa alla instruktioner från tillverkaren, om det finns en instruktionsvideo titta gärna på den innan du genomför franlyftet. Fransstylister går en särskild lashlift-utbildning för att kunna utföra lashlift rätt och säkert, det minsta man kan göra innan man försöker sig på det hemma är att se till att följa instruktionerna till punkt och pricka. Man bör alltid vara försiktig när man hanterar kemikalier nära ögonen. Dessutom är chansen högre att du får önskat resultat desto mer noggrann du är.

Kan man använda färgning och mascara med lashlift?

Färgning kan man oftast göra på salongen när man gör lashlift. I många fall ingår det, eller finns som ett komplement till en mindre kostnad. Man kan färga fransarna själv hemma också men kolla gärna med din fransstylist först. Som nämnts ovan ska man inte använda mascara första 1-2 dygnen, för att det kan förstöra böjen på fransarna. Efter de första dagarna är det bara att använda din mascara som vanligt.
För att få extra längd till dina snyggt böjda fransar kan du använda en mascara som förlänger och separerar ögonfransarna. Då är Lancômes serie av Hypnôse-mascaror alltid ett bra val, i synnerhet Doll Eyes Mascara passar för ändamålet. Söker du ett bra och billigare alternativ föreslår vi L’Oréal Telescopic, som kan göra att fransar ser upp till 60% längre ut.

Använder du fransserum eller har naturligt långa ögonfransar kan du med fördel använda volymmascara för en riktig woom woom-effekt på fransarna. Även här rekommenderar vi en av Lancômes mascaror,  Volume-À-Porter, och annars MaxFactor False Lash Effect som ett billigare alternativ.

Ögonfransböjare istället för lashlift

Om du inte vill göra lashlift på en salong är ett alternativ att skaffa en riktigt bra eyelash curler/ögonfransböjare och, vid behov, färga ögonfransarna. Du måste då böja fransarna själv och böjen håller sig inte lika bra som med lashlift men det är betydligt billigare och inga kemikalier är involverade. Viktigt att tänka på om du använder en ögonfransböjare är att välja en bra och skonsam modell samt att vara försiktig. Om man har en fransböjare av dålig kvalitet eller om man är lite för vårdslös kan man råka dra loss ögonfransar eller slita på ögonfransarna så att de blir kortare. Det finns många bra ögonfransböjare på marknaden, en av de mest populära är Shiseido.

Shiseido Eyelash curler hamnar ofta etta eller i toppen i bäst-i-test och topplistor. Den är något rakare i modellen än en vanlig ögonfransböjare och man kommer på så vis lättare åt att böja alla ögonfransar. Använd gärna tillsammans med deras mascara.

Böjer du fransarna med en ögonfransböjare istället för att göra lashlift kan det underlätta att använda en vattenfast mascara för att bibehålla böjen. Har du inte naturligt böjda ögonfransar kan är det annars ett vanligt problem att ögonfransarna “lägger sig” när man applicerar mascara. En bra vattenfast mascara kan därför göra stor skillnad. Då håller sig ögonfransarna också fina även om det är fuktigt eller kallt ute. Vi rekommenderar Sensais mascara, som går att tvätta bort med varmt vatten. Till skillnad mot vissa andra vattenfasta mascaror som kräver en särskild remover.

Förberedelser innan du använder lashlift-kit

Som nämnts tidigare bör man vara försiktig med alla behandlingar i närheten av ögonen och som professionell går man en utbildning för att göra lashlift. När man gör lashlift brukar ögonen vara stängda, därför är det svårt att göra på sig själv.

När man köper produkterna är det viktigt att se till att man har alla delar som behövs. Oavsett om du har köpt ett färdigt kit eller om du har gjort ett eget kit genom att köpa delarna var och en för sig. Vad som ingår i kitet kan variera. Så innan du sätter igång gå igenom alla steg och se så att du har allt innan du sätter igång med behandlingen.

Innan man gör lashlift ska fransarna vara rena. Se till att tvätta fransarna ordentligt, även om du är osminkad. Detta för att få bort eventuella oljor från fransarna. Du bör därmed inte använda en fet rengöring. När fransarna är tvättade följ instruktionerna för lashlift-kitet. Tänk på att olika märken kan ha lite olika metoder eller innehåll i sina produkter. Därför är det viktigt att följa instruktionerna för just det märket som man använder.

Så tar du hand om fransarna första dygnet efter lashlift

När man har gjort ett franslyft, eller lashlift, ska inte fransarna utsättas för väta eller oljor under första dygnen. Vissa säger ett dygn och andra 48 timmar men det är bättre att vara på den säkra sidan. Man ska därmed undvika att duscha, tvätta ansiktet, basta eller i andra miljöer som har blöt eller väldigt fuktig luft. Första dygnet bör man vara försiktig om man kliar sig i ögonen. 

Smink och fransserum första dygnet efter franslyft

Första dygnet ska inte använda mascara eller några andra liknande produkter på fransarna. Man bör inte använda makeupremover eller ansiktsrengöring första två dygnen. Använder du fransserum bör du hoppa över det de första dagarna också. Man kan säga som regel: inga vätskor (mascara och ögonfransserum inkluderat) första två dagarna för säkerhetsskull. Var även försiktig med concealer, foundation och andra produkter som du använder i närheten av ögonen.

Vad händer om fransarna blir blöta efter lashlift?

Om fransarna utsätts för fukt de första 24-48 timmarna är risken att böjen lägger sig. Detsamma gäller om man använder mascara eller rengöring på fransarna för tidigt. Detta gäller endast i början, efter de första dagarna kan man duscha, bada och sminka sig som vanligt.

Lashlift och färga ögonfransar hemma

Om du vill färga dina ögonfransar hemma rekommenderar vi Refectocil. Refectocils färg och vätska/creme (som blandas med färgen) säljs separat för att man ska kunna köpa olika färger till ögonfransar och ögonbryn utan att köpa extra mix-vätska. Refectocil finns i flera olika nyanser – svart, blåsvart, djupblå, mörkbrun/brun, ljusbrun, kastanj, röd, blond & grå. Finns det ingen färg som passar dina behov kan du enkelt blanda två färger. Om du har gjort eller planerar att göra lashlift rekommenderar vi att du pratar med din fransstylist innan du färgar ögonfransarna hemma. De olika kemikalierna kan få en oväntad reaktion tillsammans och vissa salonger och stylister vill inte att man färgar själv eller på en annan salong för att det kan påverka resultatet av deras behandling.

Refectocil har även en produktserie för känslig hud som heter “Sensitive”, den finns i tre färger – svart, mörkbrun och mellanbrun. Då är det även en annan aktiveringskräm som kallas Refectocil Sensitive Developer Gel. Om du köper Sensitive färg är det viktigt att du använder Sensitive Developer Gel och inte Refectocils vanliga Developer Gel.

Hur länge håller lashlift?

Rekommendationen är oftast att man bör göra ett lashlift var 6-8:e vecka. Hur länge franslyftet håller kan dock variera, i vissa fall håller det kortare tid men det kan också hålla upp till 10 veckor. Däremot är böjen förmodligen inte särkilt synlig mot slutet eftersom att fransarna vid det laget i stort sett helt har bytts ut. Det beror på hur snabbt fransarna växer, det kan också variera beroende på hur långa fransar man har. Vill man hålla en snygg effekt konstant kan man räkna med att göra återbesök varje 6-7 vecka.

Därför använder man keratin

Keratin hjälper att stärka och vårda fransarna, vilket gör de längre. Keratinet innehåller vitaminer och mineraler vilket kan stärka fransarna upp till 40%. Effekten kan vara upp 2-3% längre fransar. Man kan säga att det fungerar som ögonfransserum, eller ögonfransnäring, vilket är ett ypperligt komplement till franslyft. Keratinbehandlingen görs i samband med lashliftet medan fransserum använder man själv och penslar på hemma varje kväll. Om man använder fransserum kan fransarna bli betydligt längre, vilket tillsammans med franslyftet kan ge en otrolig effekt.

Fördelar med lashlift

Fördelar och nackdelar med lashlift

Fördelar med lashlift är att fransarna får en snyggare böj, utan ansträngning. Man behöver inte använda fransböjaren mer och fransarna lägger sig inte lika lätt. Dessutom är fransarna snyggare även när de inte är målade. Färgar man fransarna också kan man se sminkad ut utan mascara. 

Nackdelar med lashift är att det kostar en slant och man behöver vara försiktig första de första dygnen efter behandlingen. Risken finns också att man reagerar negativt på behandlingen. Får man någon biverkning ska man prata med sin fransstylist omedelbart och uppsöka en läkare om man får en allvarlig reaktion.

Ögonfransförlängning eller franslyft: fördelar och nackdelar

Fördelar med lashlift i jämförelse med fransförlängning är att det är lättare att sköta och billigare. Du har fortfarande dina egna fransar och du behöver inte fundera på vilka produkter du använder. Vill du klia dig i ögonen kan du göra det och du kan variera ditt smink mer. I och med att det är dina egna fransar kan du också välja att vara helt osminkad. Lashlift är mer naturligt och kan vara betydligt lättare. Prismässigt kan det vara ganska stor skillnad, åtminstone några hundra i månaden om inte mer. Beroende på vilka behandlingar man jämför och hur ofta man går på återbesök kan prisskillnaden handla om tusenlappar per månad.

Nackdelar med lashlift i jämförelse med fransförlängning är att man alltid är ”färdigsminkad” med fransförläning och franslyftet kan i stort sett aldrig ge samma wow-effekt. Volymen, längden, fylligheten tillsammans med den svärta och lyster som man kan få med fransförlängning är svår att uppnå med lashlift. För att komma i närheten behöver man använda mascara, vilket kan vara ett trassel i jämförelse med att vakna med perfekta fransar.

Utbildning: pris, plats och produkter

Det finns utbildningar i lashlift över hela Sverige. Inte sällan är det salonger som erbjuder lashliftbehandlingar och också har kurser i lashlift och browlift. Kursen är en dag lång och är uppdelad med en teoridel och en praktisk del. Till den praktiska delen ombeds man ofta att ta med en modell som man ska göra lashlift på.

Priset för lashliftutbildning är oftast runt 4000-5000 kr exklusive moms. Det varierar förstås mellan olika salonger. Precis som med priset för behandlingen lashlift kan det variera mellan olika städer och sen beror det på vad som ingår i utbildningen.

Vissa utbildningsställen specificerar vilka produkter som ingår och/eller värdet av produkterna. Det är inte ovanligt att värdet på produkterna är ca 2000 kr. Vanliga produkter som ingår är vätskorna som krävs för lashlift, spolar i olika storlekar, eyepads, ögonfransborstar, keratin och fransfärg.

2 replies on “Detta bör du veta innan lashlift

 • Emelie Sax

  Hej! Försöker hitta hur länge en ska vänta med att göra lashlift efter att en tagit bort lösögonfransar? Men hittar det inte.

  Svara
  • Signe

   Hej Emelie,
   Menar du lösögonfransar som man sätter hemma eller fransförlängning/extensions som är gjorda hos en fransstylist?
   Jag är ingen expert men när jag själv gjorde lashlift (på salong) var det ingen som sa något om en viss tidsgräns. Det viktiga var att ögonfransarna skulle vara helt rena och välmående. Men det kan också variera mellan olika fransstylister vad de har för regler och direktiv. Om du ska göra lashlift på en salong föreslår jag att du ringer och kollar med den tilltänkta salongen.

   Om du har fransförlängning från en salong så hör av dig till fransstylisten och fråga. Du bör oavsett få en tid för att ta bort fransförlängningen och då kan du passa på att ställa dina frågor samtidigt.

   Om du ska göra lashlift hemma och har lösögonfransar för hemmabruk (från t.ex. Depend) så se till att få bort allt lim från dina ögonfransar. För att vara på säkra sidan skulle jag vänta någon dag och tvätta ansiktet och ögonfransarna som vanligt. Detta för att minska risken att det finns några kemikalier kvar från limmet som kan reagera med lashlift-produkterna. Som alltid innan en ögonfransbehandling skulle jag tvätta ögonfransarna med ögonfranstvätt eller oljefri makeup remover först. Tänk på att använda skonsamma produkter och att vara snäll & försiktig med ögonfransarna för att undvika att slita på dem i onödan.

   Har du någon fler fråga är du välkommen att återkomma. Skriv gärna med hur det gick och om du har något tips till andra i samma situation.
   Lycka till! ☀️

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House