Hitta rätt ögonskugga för dig

Tips för bäst ögonskugga

En vacker ögonskugga kan framhäva ögonfärgen och ge en illusion av större ögon. Många undviker dock denna sminkprodukt eftersom de inte vet hur den ska appliceras och vilka färger som passar. Ögonskugga är en fantastiskt produkt som fler borde prova på att använda både till vardags och fest. Därför har jag sammanställt mina bästa tips i den här guiden om hur man använder ögonskugga.

Tänk på detta när du väljer ögonskugga

Om du vill framhäva din ögonfärg bör du välja en nyans som matchar färgen på dina ögon. Bruna ögon är de lättaste att sminka med ögonskugga eftersom du kan använda i princip vilken nyans som helst, framför allt kontrastfärger med röda och lila toner. Gröna och blå ögon är däremot lite svårare att framhäva, men med rätt nyanser är det möjligt att skapa vackra färgkombinationer som lyfter fram ögonfärgen.

Ögonskugga till gröna ögon

Gröna ögon tillsammans med en lila eller plommonfärgad ögonskugga är riktigt snyggt. Gröna ögon har ofta lite gult i sig vilket gör att de framhävs särskilt bra med lila eftersom det är konstrastfärgen. Om du däremot har klargröna ögon kan du istället välja en skugga med rödlila eller rödbruna pigment. Röd är konstrastfärg till grönt och kommer att framhäva dina gröna ögon på bästa sätt. Om du inte vill använda en knallröd ögonskugga kan du välja en roströd nyans, gärna med lite skimmer i.

Blå ögon

Regel nummer ett för att framhäva blåa ögon är att undvika blå ögonskugga. Den blå skuggan kommer att dominera och göra så att dina ögon tappar sin färg. Välj istället ögonskuggor i gyllene färger som bronze, guld, orange och koppar. De varma guldiga tonerna utgör en effektfull kontrast till den kalla blå ögonfärgen vilket gör att ögonen kommer att framhävas på bästa sätt.

Tips när du använder creme ögonskugga, med och utan glitter

En creme ögonskugga är en ögonskugga i en krämig konsistens. Den skiljer sig från puderögonskuggor och ger ett mer lystergivande resultat, ofta med en fin metallic finish. Denna typ av ögonskugga har blivit mycket populär de senaste åren eftersom den är lätt att applicera, håller länge och passar lika bra till vardags som till fest. Här hittar du några tips om hur du bäst använder krämiga ögonskuggor.

  • Det är vanligt att skilja mellan en metallisk, glittrig och skimrande krämskugga. Den metalliska skuggan ger en glansig look som är mycket trendig just ny. Den glittriga har små glitterkorn i sig och behöver ofta appliceras i flera lager. Den skimrande skuggan ger en naturlig glans och kan även användas som highlighter.
  • Du behöver ingen primer på ögonlocket när du använder en krämskugga. Tvärtom kan den istället användas som en primer innan du applicerar vanliga puderskugga för att få en fin och intensiv effekt. Det är viktigt att du inte låter krämskuggan torka innan du applicerar puderskuggan.
  • Blanda inte olika krämskuggor. Till skillnad mot puderskuggor är det ganska svårt att tona ihop olika krämskuggor. Håll dig därför till en nyans sudda istället i kanterna för olika nyanser av samma skugga.
  • Applicera med fingertopparna om du vill ha ett tunt lager med en naturlig finish.
  • Applicera med en särskild pensel om du vill bygga upp skuggan för att få en lyxig och intensiv finish. Detta gäller framför allt glittriga ögonskuggor.
  • Ljusa krämskuggor passar även utmärkt som highlighter under ögonbrynet.
  • Krämskuggor torkar snabbt efter att de har applicerats på huden. När den fortfarande är fuktig kan du sudda ut konturerna för att skapa ett mer naturligt resultat om du eftersträvar det.
  • Om du vill bygga upp ögonskuggan med flera tunna lager är det viktigt att du låter varje lager torka innan du lägger på nytt. Detta gäller framför allt metallic och glitterskuggor.

Så lägger du ögonskugga à la 80-tal och 90-tal

Ögonsminket på 80- och 90-talet skiljer sig en del från dagens trender. Det blir dock allt mer vanligt att blicka tillbaka och inspireras av ögonskuggorna från den tiden.

På 80-talet var det färg, färg och färg som gällde. För både hår och smink var det extrema färger som gällde. Om du vill lägga din ögonskugga à la 80-talet bör du satsa på starka färger som chockrosa, blått, lila, mintgrön, gul och turkos. Lägg skuggan över hela ögonlocket och gärna öven upp mot ögonbrynen och ut mot sidorna. Genom att applicera skuggan utåt sidorna uppnår du den typiska kattögon-effekten som var populär på 80-talet. För bästa effekt ska du helst använda skuggor i två olika toner, exempelvis gul och grön skugga bredvid varandra. Slutligen bör du tona ut skuggan så att kanten inte är för skarp.

På 90-talet var det populärt med mer diskreta toner än på 80-talet, men ögonskuggan stod fortfarande i fokus. De skrikiga färgerna byttes ut mot jordnära toner och pastellfärger. För att återskapa en typisk 90-talssminkning kan du lägga en ljusrosa skimrande ögonskugga över hela ögonlocket ända upp till ögonbrynet.

Så använder du ögonskuggspenna

En ögonskuggspenna är ett väldigt smidigt sätt att applicera ögonskugga. Om du är nybörjare är pennan ett utmärkt sätt att börja använda ögonskugga. Många tycker att det är mycket enklare att använda en skugga i pennformat än att applicera med pensel eller fingrarna. Den krämiga texturen gör att det är enkelt att applicera ögonskuggan. Pennan är särskilt bra när du vill få till den sotat ögonsminkning. Det finns pennor i alla möjliga nyanser och du kan välja mellan matta, skimrande och metallic nyanser.

Steg 1: Applicera primer på ögonlocket om du vill att din sminkning ska hålla längre.
Steg 2: När primern har torkat är det dags att applicera ögonskuggspennan. Applicera i korta drag närmast fransroten och jobba upp mot ögonbrynet. Skugga en mjuk form över hela ögonlocket ända upp till globvecket.
Steg 3: Blanda försiktigt med fingertopparna eller med en särskild pensel för att få ett naturligt resultat utan skarpa kanter. Att sprida ut färgen med fingertopparna är framför allt bra om du vill ha ett tunnare lager eller en mer diffus effekt. Om du däremot vill ha ett mer täckande och definierat resultat bör du använda en pensel och bygga på med flera lager.
Steg 4: För en sotad look kan du även applicera vid den undre fransraden. Sudda med pensel och dra skuggan ut mot ögonvrån tills den smälter samman med skuggan från ögonlocket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House