Solskydd

Vilken styrka på solskyddsfaktorn bör du använda?

Man bör använda minst SPF 30 men gärna högre. Mängden SPF (Sun Protection Factor) visar hur mycket av solens strålar som filtreras bort. SPF 10 ger 90% skydd medan SPF 50 ger 98% skydd. Det finns solskyddskrämer som är högre än SPF 50 men då det inte finns någon mätbar effekt över SPF 50 ska de märkas med SPF 50+.

Följ solskyddsfaktorns anvisningar

Tänk på att för att solskyddkrämen ska ge den täckning som förpackningen anger behöver man följa tillverkarens direktiv. Det är oftast mer än vad gemene man applicerar. Rekommenderad mängd ska stå på produkten.

Så mycket solskyddskräm ska man använda

  • 5 ml (1 tsk) för ansiktet
  • 30 ml (6 tsk) för hela kroppen

Mängden kan variera om du t.ex. använder en mousse eller spray. Om du använder mindre mängd solskyddsfaktor behöver du återapplicera oftare.

Välj rätt solskyddsfaktor för förutsättningarna

Vilken typ av produkt som passar dig bäst beror på hudtyp och typ av aktivitet. Om du ska vara på stranden och du har tänkt bada bör du med fördel använda en tjockare solkräm som är vattentålig. Då kan du applicera ett tjockare lager och krämen sköljs inte bort när du badar.

Gör det enkelt att använda solskydd

Ska du använda solskyddet till vardags kan det vara desto viktigare att solskyddsfaktorn går in i huden snabbt så att du inte får fettfläckar på kläderna. Om solskyddet känns bökigt, exempelvis en solskyddskräm som kladdar, är risken större att du inte använder det. Skapa så bra förutsättningar som möjligt för att du ska vilja använda solskydd (oavsett om det är solskyddsfaktor, parasoll eller kläder).

Så fungerar solens UV-strålar

Solen avger tre typer av ultraviolett ljus – UVA, UVB och UVC. Solljus är viktigt för vår hälsa då det ger oss D-vitamin och minskar risken för benskörhet. Det gäller dock med måtta, eftersom att överexponering av sol kan skada huden. Solens strålar stimulerar produktionen av melanin i hudens ytliga pigmentceller. Melaninet fungerar som ett skydd mot de skadliga UV-strålarna och gör även hudtonen brunare. För mycket sol kan dock överbelasta melaninet i vår hud, vilket gör att strålarna kan tränga igenom det yttersta hudlagret. Både UVA- och UVB-strålning kan skada cellerna och öka risken för hudcancer. Därför är det viktigt att använda solskydd, såsom skugga, täckande kläder samt att använda solkrämer med hög solskyddsfaktor (SPF).

Läs mer om fysikaliska & kemiska solskyddsfaktorer här.

Filtrera

Visar 1–40 av 1566 resultat


Makeup House