Concealer för nybörjare – så gör du

För många är concealer ett måste i necessären. Den kan trolla bort sömnlösa nätter såväl som plitor och andra ojämnheter. Det gäller dock att applicera den på rätt sätt för att undvika ett kakigt resultat eller veck. I denna guide hittar du allt du behöver veta om hur man använder en concealer på bästa sätt.

Så använder du en concealerborste

En concealer appliceras med fingrarna eller med en särskild concealerborste. Borsten är en smal pensel med täta, rundade borsthår som ger ett jämnt och naturligt resultat. När det kommer till concealerborstar är det viktigt att de är av hög kvalitet eftersom det är ett litet område som ska sminkas. En bra borste ger ett tätt och täckande resultat.

När du använder en concealer för att täcka blemmor är det särskilt viktigt att använda en borste och inte applicera med fingrarna. Med borsten undviker du att bakterier från händerna hamnar på det inflammerade området vilket kan leda till ökad irritation. För ett jämt resultat bör du endast applicera på det röda området och inte huden runtomkring.

Det är viktigt att inte ta för mycket produkt åt gången när du använder en concealerborste. Tryck ut lite av concealern på handryggen och doppa borsten innan du applicerar på huden. För bästa resultat ska concealern inte smetas ut, utan istället gradvis byggas upp genom att duttas på området som ska täckas. Om du smetar på concealern är det risk att du tar bort mer än du lägger på.

För att täcka mörka ringar under ögonen bör du lägga concealern som en uppochnedvänd triangel under ögat. Det ger är täckande och uppiggande effekt. I den tunna huden kring ögonen är det lätt att concealern lägger sig i veck. Det löser du enkelt genom att titta uppåt, dra lätt med fingret nedanför vecken och dutta borsten på området tills concealern smälter samman med huden. Avsluta alltid med transparent puder för att fixera.

Tänk på detta när du använder concealer stick

Concealer stick är ett populärt format som är lätt att använda. Fördelen med ett stick är att du lätt kan applicera concealer över ett relativt stort område vilket framför allt passar om du vill använda din concealer för contouring eller som highlighter. Kom ihåg att det finns sbåde krämiga och torra concealer sticks. Välj den variant som passar din hudtyp och användningsområde bäst.

Svep concealer sticket över området som ska täckas, exempelvis under ögonen, runt näsvingarna eller i pannan. Går därefter in med concealer borsten eller beauty blendern och dutta tills dess att produkten har smält samman med huden och kanterna suddats ut.

Tänk på att det är lätt att hänt att ta för mycket concealer med sticket. Kom ihåg att det är lättare att bygga på med mer produkt än att ta bort överflöd. Undvik även att applicera sticket direkt på blemmor eftersom det kan öka hudirritationen.

Tips när du använder concealer

Concealern är en magisk produkt som kan trolla bort mörka ringar och ojämnheter. För att uppnå detta magiska resultat måste du applicera produkten rätt och välja rätt nyans, annars finns det risk att concealern inte lever upp till sin fulla potential. Här hittar du de bästa tipsen när du använder concealer.

Nyans

Rätt nyans är avgörande för att concealern ska få dig att se piggare ut. Använd alltid en concealer som är 1-2 nyanser ljusare än din hudton eller en nyans ljusare än din foundation om du vill ljusa upp området under ögonen. Om du vill ha ett naturligt resultat utan en highlight-effekt kan du välja en nyans som är som din hudton. Undvik dock att välja en concealer som är mörkare än din hudton eftersom den kommer att få dig att se tröttare ut.

Färg

En concealer har olika färgpigment som är särskilt anpassade för att jämna ut vissa ojämnheter i huden. Välj den färg som passar ditt användningsområde.

  • Gröna toner används för att täcka röda områden, exempelvis blemmor och ärr, eftersom de gröna pigmenten neutraliserar de röda.
  • Rosa toner används för att täcka blå toner, exempelvis under ögonen.
  • Gula toner ger en highlight-effekt. Gula toner passar även bra för personer med en varm hudton som vill dölja lila ringar under ögonen.

Formula

Konsistensen på concealern spelar stor roll för att du ska få ett snyggt resultat. Du bör välja den formula som passar din hudtyp samt området där concealern ska appliceras.

  • Flytande concealer passar till torr hy samt om du vill ha lättare täckning.
  • Krämig concealer passar till normal hy och blandhy. Den passar även bra till området runt ögonen. En krämig concealer är bättre än en flytande om du vill ha högre täckning.
  • Fast concealer passar till fet och oljig hy, men framför allt för att dölja blemmor eftersom den sitter bättre än flytande och krämigare varianter. Den bör dock inte användas under ögat eftersom resultatet riskerar att bli kakigt och torrt.

Rätt concealer för rätt syfte

Finns flera olika varianter och nyanser vilket kan göra det svårt att välja rätt i djungeln av concealers. Utgå alltid från din hudtyp och området du vill dölja. Har du mörka ringar under ögonen? Röda märken från akneärr? Vad du ska täcka avgör vilken nyans och konsistens du behöver. Om du behöver concealer till fler användningsområden kan det vara bra att ha två olika. En palett med flera olika nyanser är också ett bra val om du vill kunna variera.

Först foundation, sen concealer

Applicera din foundation innan du lägger på concealer. Genom att lägga sminket i den här ordningen ser du vad foundationen täcker och vad som behöver byggas på med concealer. På så sätt använder du mindre concealer. Om du däremot applicerar concealer först är det risk att din foundation bara smetar ut concealern.

När det gäller den tunna huden runt ögonen behöver du inte applicera foundation. Istället lämnar du området fritt och applicerar endast concealer. Ju fler lager av sminkprodukter du har, desto större är risken att det ser kakigt ut. Lämna därför ögonpartierna fria och använd en concealer som är en nyans ljusare än din foundation. Det kommer att ljusa upp området kring ögat och ge en uppiggande effekt.

Primer

Använd gärna en primer eller återfuktande kräm för att få concealern att sitta kvar länge. Primern förbereder huden och fyller i fina linjer. Detta minskar risken för att concealern ska bilda veck runt ögonen.

Puder

Applicera alltid puder efter concealer för att resultatet ska hålla hela dagen. Använd en puderborste eller beauty blender för att dutta pudret över concealern. Det vanligaste är att använda ett transparent setting powder som ger ett naturligt och matt resultat.

Hållbarhet

Sist men inte minst, glöm inte att kolla produktens hållbarhet. Om concealern är torr, kornig eller luktar konstigt är det dags att slänga den. En concealer håller i cirka 9 månader innan den bör bytas ut.

Jag hoppas att den här guiden hjälper dig att trolla bort dina mörka ringar en gång för alla!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *