Primer – därför bör du använda det

Så använder du primer

När man väl har upptäckt primerns utslätande och lystergivande effekt är det svårt att vara utan den. Primern är nyckelprodukten för att få till en hållbar och jämn sminkning. Det finns olika sorters primers, men deras gemensamma egenskap är att de slätar ut huden och förbereder huden för efterföljande sminkprodukter. Resultatet får en snyggare finish som håller längre. Här kan du läsa mer om hur du bäst använder en primer.

Därför bör du använda primer för ögonskugga

De flesta som använder ögonskugga vet att det är lätt hänt att det bildas veck på ögonlocket. Svett och hudens naturliga talgproduktion gör att ögonskuggan kan smetas ut eller lägga sig i veck redan ett par timmar efter applicering. Genom att lägga en primer innan ögonsminket kommer resultatet att både se bättre ut och hålla längre.

Primern slätar ut huden och ger ögonskuggan ett bra underlag att fästa på. Ögonprimer skyddar ögonsminket mot hudens talgproduktion vilket minskar risken för ett ojämnt resultat. Dessutom hjälper primern till att framhäva pigmenten i din ögonskugga vilket bidrar till en djupare och mer intensiv färg. Primern gör även så att hålla resten av ögonsminket, exempelvis eyelinern och ögonpennan, sitter som berget.

För bästa resultat bör ögonprimern appliceras på ögonlocket med pensel. Det krävs oftast bara en mycket liten mängd eftersom ögonlocken utgör en liten yta. Primern appliceras före ögonsminket, men efter en eventuell ögonkräm. Låt den gärna primern torka i en eller ett par minuter innan du lägger på ögonskuggan ovanpå.

Kan man ha primer utan foundation?

En primer används vanligtvis som ett underlag till foundation, men det går alldeles utmärkt att använda primern för sig. Primern är oftast färglös, men dess unika textur gör att huden blir lenare och jämnare. Primern har en blurrande effekt som slätar ut huden och minskar synligheten av porer såväl som fina linjer. Om du vill ha få till en osminkad look passar det därför bra att använda en primer utan foundation. Om du upplever att din hud är rödflammig kan du välja en färgkorrigerande variant.

En primer är en kombination av smink och hudvård. Många primers har hudvårdande egenskaper vilket ger huden ett skydd från yttre påfrestningar. Dessutom ger primern en vacker och ungdomlig lyster. Med andra ord är är det perfekt att använda en primer de dagar när du vill se fräsch ut utan att använda för mycket smink.

Så fungerar creme primer

De allra flesta primers har en krämkonsistens som ser till att huden blir en perfekt kanvas för det efterföljande sminket. Krämen är vanligtvis genomskinlig, men ibland kan den även vara lätt grönfärgad för att korrigera en ojämn hudton.

För bästa resultat bör du applicera primern efter dagkrämen och eventuellt solskydd, men innan sminket. Oftast räcker det med en droppe för hela ansiktet. Börja från mitten av ansiktet och använd en pensel eller fingrarna för applicera över hela ansiktet. En primer ska aldrig masseras in i huden som en hudkräm. Istället ska den strykas eller duttas på eftersom den innehåller silikoner som kan “rulla sig” om de masseras in i huden.

T-zonen, det vill säga pannan, näsan och hakan, har störst behov av en primer eftersom huden oftast är något fetare här. Primern fyller ut porerna och fina linjer vilket gör att huden stramas upp och ser jämnare ut. Vid behov kan du applicera mer av produkten över områden där det behövs, exempelvis områden med stora porer. Låt primern sjunka in och fortsätt sedan med din makeup.

Du kan även använda olika sorters primers på olika områden. Den fetare T-zonen kan behöva en primer med avmattande effekt medan kinderna kan behöva en färgkorrigerande eller lystergivande variant. Alla hudtyper har behov av en primer, men se till att alltid välja en som passar just din hud. I takt med att allt fler upptäckt primerns funktion har utbudet av olika primers ökat. Idag kan du hitta primers för olika hudtyper och olika hudproblem, exempelvis mattgörande, porförminskande, lystergivande, återfuktande och anti-redness.

Om du lätt blir glansig under dagen bör du välja en oljefri och mattgörande primer. Den kommer dels att minska blänket i pannan och på näsan, men framför allt kommer ditt smink att hålla bättre. En färgkorrigerande, ofta kallad anit-redness, primer passar perfekt för personer som lätt blir röda i hudtonen. Denna typ av primer innehåller gröna pigment som neutraliserar det röda i huden. Om du upplever att din foundation känns kakig och torr bör du satsa på en återfuktande eller lystergivande primer. En porförminskande variant passar utmärkt för en mogen hud med fina linjer eller synliga porer.

Lycka till med din primer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Makeup House