Få perfekt makeup: Vad är primer och hur används det?

Kvinna som använder primer på ansiktet. Vad är primer? Utjämnande sminkprodukt för ansikte, ögon och läppar

Vad är primer?

En makeup-primer är en produkt som appliceras på huden efter rengöring, serum och fuktighetskräm, men före makeup. Tänk primer som när du ska måla en vägg, det jämnar ut och gör att färgen sitter bättre med snyggare resultat. Sminkprimer fungerar på samma sätt.

Vad används primer till?

Primerns främsta funktion är att lägga en bättre grund för din makeup så att sminket ser bättre ut under en längre tid. Den ska jämna ut hudtonen, minska synligheten av porer, rynkor och ojämnheter. Genom att använda en primer kan du också minska risken för att sminket lägger sig i ränder eller linjer på huden, vilket ofta händer när man har mer vuxen hud. Primern gör helt enkelt att sminket kommer till din fulla rätt och att det sitter bättre.

Därför har man primer – primerns användningsområden & funktion

Primers finns i olika former och varianter, och de används för olika ändamål beroende på din hudtyp och önskemål. Ansiktsprimers jämnar ut hudtonen och kan matta ner huden eller ge lyster. Ögonprimer tar fram ögonskuggans pigment, gör att ögonskuggan lägger sig snyggare och hjälper till att hålla den på plats. Du kan även hitta primer för läppar och hår. Det genomgående är att lägga en bra bas för området där den används. 

Så använder du primer

Kort sagt lägger du bara på ett tunt lager primer på det området som produkten avser. Ett längre svar börjar med vilken primer du använder, vad du vill uppnå och din övriga hudvårds- och sminkrutin. Det vanligaste är att man använder ansiktsprimer eller ögonprimer.

Därför använder man primer på ansiktet

En primer kan hjälpa till att kontrollera oljeproduktionen och bidra till att din makeup håller sig på plats längre. Innan du applicerar primern, bör du se till att din hud är ren och fuktad. Massera in en fuktighetskräm på huden och vänta några minuter innan du applicerar primern. Det är viktigt att välja en primer som passar din hudtyp och dina behov. Om du har fet hud eller stora porer, kan du välja en mattgörande primer som kan minimera porernas synlighet. Om du har torr hud, kan du välja en fuktgivande primer som kan ge din hud en extra boost av fukt.

Applicera ansiktsprimer

Använd en klick lika stor som en ärta och börja jobba in den från mitten av ansiktet och ut mot käklinjen och hårfästet. För att applicera primern, ta en liten mängd av produkten på fingrarna eller en makeupsvamp och applicera det jämnt över ansiktet. Koncentrera dig på områden där du vill ha extra täckning, som runt näsan och munnen, eller om du har synliga porer eller rynkor. 

Ansiktsprimerns användningsområden

Det finns primers för olika områden på ansiktet. Om du har fina linjer eller porer, kan du fokusera på att applicera mer primer på dessa områden. En t-zon primer är bra om du har en oljig t-zon, medan en utjämnande primer fungerar bra runt ögonen där huden är tunnare och känsligare. Men det är inte nödvändigt att ha flera, du kan använda samma ansiktsprimer över samtliga ansiktspartier.

Applicera ögonprimer

Ögonprimer används för att din ögonskugga ska sitta på plats hela dagen. Applicera primern på ögonlocket och vänta några sekunder innan du applicerar ögonskuggan.

Applicera läpprimer

Du kan också använda en läpprimer för att få en mer hållbar läppstiftsapplicering. Läpprimern jämnar även ut huden på läpparna som hjälper läppstiftet eller glanset att få en bättre finish.

Behöver man verkligen använda primer?

Svaret är både ja och nej. Om du vill ha en snygg och hållbar makeup som sitter hela dagen, kan en primer vara till stor hjälp. Men om du bara använder makeup ibland och inte har problem med att din makeup håller, kan du nog klara dig utan en primer. Det viktigaste är att du väljer en primer som passar din hudtyp och behov, och att du applicerar den på rätt sätt för att få ut maximal effekt.

Hur länge ska primer torka innan du applicerar foundation?

Låt primern torka någon minut innan du går över till foundation och concealer. Om du vill ha en naturlig look kan du använda en tinted primer och hoppa över resten av basmakeupen.

Hitta en rätt produkt för din hudtyp

Det finns en mängd olika primers att välja mellan, så det kan vara svårt att veta var man ska börja. Men det viktigaste att tänka på är din hudtyp. Det finns primers för olika hudtyper, inklusive torr, fet, kombinerad och känslig hud. 

Primer för torr hud

Om du har torr hud behöver du en primer som ger fukt och återfuktning för att undvika att huden ser fjällig ut. En oljebaserad primer fungerar bäst för torr hud. Välj en fuktgivande primer som innehåller ingredienser som hyaluronsyra eller glycerin. 

Primer för fet hy

Om du har fet hud kan du välja en mattgörande primer som hjälper till att kontrollera oljeproduktionen och ge en matt finish. Fet hud kräver en mattande primer för att hjälpa till att minska glansen och hålla huden matt och jämn.

Undvik att använda en primer som innehåller olja, eftersom den kan göra huden ännu fetare. Det är också viktigt att välja en primer som inte täpper till porerna och förvärrar eventuella hudproblem. Att använda en primer med en gelkonsistens kan hjälpa till att hålla huden fuktig utan att den känns oljig.

För att få till en extra matt effekt, kan du applicera en liten mängd av en mattande puder över din foundation. Se bara till att inte överdosera med pudret, annars kan det se kakigt ut.

Primer för känslig hy

Om du har känslig hud bör du leta efter en mild primer som är fri från parfym och alkohol. I övrigt kan samma typ av primer som för torr hy passa för känslig hy, det vill säga med närande och mjukgörande ingredienser.

Primer för normal eller kombinerad hy

Om du har normal eller kombinerad hud kan du använda en primer som är lätt och ger en naturlig finish.

Primer för mogen hy

För personer med mogen hy kan en primer som ger extra lyster vara fördelaktig och ge en etxra fräsch look. Det är också viktigt att välja en primer som inte samlas i linjer och rynkor, vilket kan göra att de ser mer framträdande ut.

En primer med en lätt och flytande konsistens kan hjälpa till att minimera risken för detta. Det minskar även risken för att sminket ska se tungt på huden Du kan även välja en primer med anti-aging-egenskaper för att ge extra skydd och vård till huden. Huden kan bli torrare med åren, därför passar ofta en primer for torr hy, som ger huden extra återfuktning.

För ett naturligt resultat kan du använda en tinted primer istället för foundation. Kombinera med en rikligt återfuktande hudvårdsturin för att uppnå cloud skin-effekt. Läs mer om bästa primer för rynkor och mogen hy här.

Här är en guide till att hitta rätt primer för din hudtyp

Hur mycket primer ska man använda?

En vanlig fråga som många har är hur mycket primer man egentligen ska använda. Svaret är att det beror på vad du är ute efter. Om du vill ha en mer täckande effekt, kan du applicera ett tjockare lager. Om du bara vill ha lite extra hjälp med att jämna ut huden och få sminket att sitta bättre, räcker det med en mindre mängd.

Skillnaden mellan primer och foundation

En primer används för att förbereda huden för sminkning, det finns både ofärgad och färgad (tinted) primer. Men även en färgad primer har oftast lättare täckning än en foundation. Foundationen täcker bättre och och ger en jämnare hudton.

Fördelarna med skin tint

En tinted primer en skin tint-produkt som har har flera fördelar. Den ger en lätt täckning samtidigt som den jämnar ut hudens struktur. Resultatet blir en sammetslen hy och “my skin but better”-effekt. En tinted primer kan också fungera som en multiprodukt, vilket innebär att du inte behöver använda flera produkter för att uppnå samma resultat.

Vem bör använda primer?

Primers kan användas av alla, oavsett ålder och hudtyp. De är särskilt användbara för personer med ojämn hudstruktur, förstorade porer eller som behöver hjälp med att få sminket att hålla längre. En primer kan också hjälpa till att minimera synligheten av fina linjer och rynkor.

När bör man inte använda primer?

Det finns vissa fall när det kan vara bäst att undvika att använda primer. Om du har mycket torr eller känslig hud kan primern göra det svårare för dig att applicera sminket. Vill du ändå använda primer leta efter en produkt med välgörande, närande och återfuktande ingredienser, t.ex. hyaluronsyra. Den ska definitivt inte innehålla alkohol eller andra ingredienser som torkar ut huden. Detta gäller även om du är överkänslig eller allergisk. Är du osäker kan du testa den på ett litet område av din hud först för att se om den fungerar för dig.

Produktförslag

Lästips: här kan du läsa mer om ansiktsprimer, t-zon primer, ögonprimer och hur du använder dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House