Sminkborstar – så får du bäst prisvärde

När du ska lägga en makeup kan borstar och penslar göra det betydligt lättare eller svårare. Flera kosmetiska produkter går utmärkt att lägga på med fingrarna, men inte alla. Oavsett vilket blir oftast resultatet bättre med rätt utrustning, d.v.s. bra borstar. Om inte annat blir det mindre kladdigt. Bra borstar, penslar och svampar kan bespara dig tid och ge dig en bättre make på köpet. Visst är det en initial investering, men den tenderar att återbetala sig. Du behöver heller inte köpa de dyraste borstsetet för att få ett bra resultat. Det viktigaste är att hitta de borstar som passar dina förutsättningar bäst.

Hur ser man skillnad på dyra och billiga sminkborstar?

Förr kunde det vara otroligt stor skillnad mellan en bra och dålig sminkborste. Borstar i syntetiskt material var ofta betydligt sämre. Man kände stor skillnad på borsten och det kunde vara svårt att få ett bra resultat. Nu är skillnaderna betydligt mindre och utvecklingen har bidragit till att det behöver inte vara dyrt med bra sminkborstar. Det är dock värt att lägga lite extra tid och pengar för att införskaffa bra borstar och penslar. Eftersom att de är så viktiga för hur slutresultatet är det värt det. Bästa tipsen för att göra ett kap är som med det mesta vanligt, håll utkik och passa på att köpa när det är rea på borstar. Du kan då få tag på ett bättre märke till ett bättre pris. Det bästa tipset för att få ett så högt prisvärde som möjligt är dock att ta hand om dina borstar och penslar ordentligt. Tar du hand om borstarna kan de ha väldigt lång livslängd, vilket verkligen betalar sig i längden.

Det du vill undvika är att köpa en borste som är av dålig kvalitet. En borste av sämre kvalitet kan tappa hår snabbare, för att tillverkaren har snålat in på limmet. Både borstar i äkta hår och syntetiskt material kommer i olika kvalitetsnivåer. Detsamma gäller klippningen av borsten. En bättre borste kommer sannolikt att vara lättare att jobba med och ge ett bättre resultat. Sist men inte minst är det skaftet. Borstskaftet kan vara i många olika material, vanligtvis metall, gummi, plast eller trä. Känn efter vad som passar dig bäst. Det viktiga är att hitta en borste som ligger bra i handen och är bra att jobba med. En bra uppsättning penslar kan bli din bästa vän under sminkstunden.

Bästa sättet att rengöra sminkborstar

Hur du ska tvätta dina borstar beror på om de är av syntetiskt eller äkta hår. Nu för tiden är de flesta sminkborstar syntetiska, som är lättare att rengöra, så vi börjar med den metoden.

Syntetiska sminkborstar rengör du lättast med diskmedel. Eftersom att diskmedel är fettlösande är det effektivt för att få bort alla sminkprodukter.

Så rengör du en syntetisk sminkborste

Du tar en klick diskmedel i handen, fukta borsten lite och massera borsten i cirklar mot handen. Skummet kommer då att färgas av kosmetikan som finns i penseln eller borsten. Skölj sedan ur borsten med vatten. Försök undvik att få vatten ner i borsten eller penseln, då det kan lösa upp limmet. Du kan behöva göra om proceduren en eller flera gånger. 

Gör om proceduren tills skummet från diskmedlet håller sig vitt, när det inte längre finns några sminkrester kvar.

Försök att få ut överblivet vatten från sminkpenseln eller borsten innan du lägger den för att torka. Vinkla gärna penseln/borsten så att stråna är lite nedåt. Borsten ska absolut inte stå upp, för att det inte vattnet ska rinna ner och lösa upp limmet.

Så tvättar du en sminkborste av äkta hår

Borstar och penslar av riktigt hår är känsligare och man kan förstöra dem om man tvättar dem fel. Sminkborstar med äkta hår ska rengöras på samma sätt som man tvättar håret, det vill säga med schampo och balsam. Man får absolut inte använda diskmedel på naturligt hår. Det torkar ut håret och risken är att makeupborstens strån går av och att borstens textur försämras. I övrigt är proceduren densamma som med syntetiska borstar.

Fukta borsten eller penseln, använd schampo istället för diskmedel, och massera mot handen. Skölj av penseln med vatten, var försiktig så att vattnet inte rinner ner i limdelen. Gör om tills skummet inte blir färgat längre. Då kan du tillsätta lite balsam, som du sedan sköljer ur. Låt sedan borsten torka, helst så att stråna är lite vinklade nedåt.

Skötselråd för makeupborstar

Om du använder en sminkborste dagligen, eller i stort sett varje dag, bör den rengöras 1 gång i veckan. Att hålla borsten ren gör både att borsten mår bättre och livslängden blir längre. Det är också bra för dina makeup-produkter att använda rena borstar, för att inte röra runt gammalt smink och sprida bakterier. Dessutom är det så mycket lättare att regnöra borstar och penslar när man gör det regelbundet.

Set med sminkborstar

Ett praktiskt sätt att få alla borstar som man behöver är att köpa ett set. Frågan är då vilket set man bör ha. När man letar efter sminkborstar ser man ganska snabbt att det finns en uppsjö av borstar och penslar. Även borstar som är avsedda för samma kosmetiska produkt kan se helt olika ut. Därför kan det vara svårt att veta vilket set man ska välja. Börja med att bestämma dig för (1) vilken typ av makeup du vill använda borstarna till och (2) din budget.

Olika set av sminkborstar

Det finns större och mindre sminkborstset, allt från 3-4 borstar till set med 35+ borstar. Fler borstar innebär inte automatiskt att setet är bättre, det beror på vilken typ av makeup du brukar lägga.

Om du behöver sminkborstar för att lägga en snygg bas kan det räcka med 3-4 bortsar: foundationborste (eller svamp), puderbortse, rougeborste och ev. en concealerborste eller hightlighterborste om du använder dessa produkter. Detsamma om du letar efter ett set för ett särskilt ändamål, t.ex. ögon och bryn eller skulptering för att verkligen ta fram de drag du önskar.

Sminkborstar för snygg bas

Stort set av makeupborstar

Om du ska använda borstsetet för att lägga olika typer av makeuper och använda fler produkter har du förmodligen nytta av ett större set. Vill du kunna lägga en snygg ögonmakeup fördubblas borstsetet endast av ögonskuggsborstarna. Ögonskuggsborstar finns i flera storlekar och man kan med fördel använda olika storlekar och hårdhet för att göra en bra skuggning. Därtill kan en primerborste och eyelinerpensel vara tacksamma hjälpmedel för att uppnå ett så snyggt resultat som möjligt. För att piffa till basen extra kan en highlighterborste, bronzerborste och countouringborste hjälpa dig med pricken över i:t.

Det finns helt enkelt väldigt många olika borstar som fyller olika syften. I vissa fall är det i stort sett samma typ av borste men med olika namn. Därför kan det vara bra att ha i åtanke att du kanske inte behöver . Det kan räcka med en för samtliga syften, beroende på vem man frågar.

Börja med att fundera på vilka makeupborstar som du faktiskt behöver och kommer använda. Var också öppen för att komplettera ditt set med separata borstar. Detta för att ett set kan innehålla alla borstar som du behöver utom en eller ett par. Då kan den enklaste lösningen vara att bara komplettera en den borste/de borstar setet saknar. Det är inte heller ovanligt att någon av sminkborstarna inte faller en i smaken. Ett vanligt exempel är rougeborsten, som antingen kan vara för stor och mjuk eller för tät och hård. Är borstsetet i övrigt perfekt är det bättre att helt enkelt köpa en separat borste och byta ut den du inte tycker om.

Förvaring till sminkborstar

Genom att förvara sina sminkborstar rätt kan du förlänga deras livslängd, så det är en väl värd investering. Det finns många varianter av bra förvaring för sminkborstar, vad som är bäst beror på dina förutsättningar och önskemål. Om du har en särskilt ägnad för smink och sminkborstar där de alltid kan stå eller som du lägger undan sminket varje gång du är färdig kan förvaringen variera. Det beror också på om du vill ha smink och borstar tillsammans och hur ofta du reser.

Hållare till sminkborstar

Om du har en sminkstation kan en borsthållare vara ett bra alternativ av förvaring. Det är lätt att se borstarna och att plocka upp och sätta ner dem. Den största fördelen med en hållare är just smidigheten när du sminkar dig. Dessutom kan det vara riktigt snyggt. Tänk att ställa en hållare i marmor på sminkbordet, det piffar upp lite extra. Nackdelen är att det är mindre praktiskt när man reser. Till skillnad mot en necessär till sminkborstar då det kan vara svåröverskådligt men väldigt praktiskt när man ska förflytta borstarna.

Fodral till sminkborstar

Ett fodral till sminkborstarna har fördelarna att det ger bra översikt över borstarna, det är lätt att förvara och framförallt lätt att resa med. Nackdelen är att det kan vara mindre snyggt att ha fodralet liggandes framme. I jämförelse med en hållare tar fodralet oftast upp mer bänkyta och är mindre elegant och lite bökigare att ta upp och ner penslar och borstar när du sminkar dig. På det stora hela är borstfodral ett väldigt praktiskt och snyggt alternativ.

Sminkväska för resa

Reser du mycket kan det vara en god idé att förvarningen är så liten och lätt som möjligt. Alternativt att du har en särskild reseväska där du får plats med både smink och borstar.

En lättsam variant är att köpa ett set med sminkborstar då du får med förvaringen. Då är den också särskilt anpassad för sitt borstsetet, vilket är extra praktiskt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *