Rouge: så får du en fräschare look

Med ett rouge kan du trolla fram fräschör och skulptera ansiktet. Rouget kan skapa ett smalare såväl som rundare ansikte samt framhäva olika ansiktsdrag. Med en vacker färg på kinderna ser du genast piggare ut. I den här guiden kan du lära dig mer om hur man använder rouge.

Så använder du en rougeborste

Rouge appliceras vanligtvis på kinderna med hjälp av en rougeborste. Borsten är rund och mjuk och gör det lättare att få till ett naturligt och jämnt resultat. Borsten används framför allt för puderrouge, men kan även användas för att applicera krämiga varianter. Det finns flera olika sorters rougeborstar, exempelvis vinklade och runda. Generellt sätt kan man säga att den vinklade är ger ett mer definierat resultat medan den runda ger ett mjukare och naturligare resultat.

Steg 1: Ha inte för mycket rouge på borsten. Det är lättare att bygga på än att ta bort överflöd. För mycket rouge ger ett onaturligt resultat och kan göra att du ser ut som en påskkärring.
Steg 2: Hitta kindbenets högsta punkt. Det gör du lättaste genom att använda fingrarna känna efter längs kindbenet. Den hösta punkten kan du även se genom att suga in kinderna.
Steg 3: Applicera rouget precis under kindlinjen. Därefter gör du cirkelformade rörelser med borsten för att sudda ut linjerna och mjuka upp resultatet.
Steg 4: För att få rundare kinder applicerar du även rouge på kindens högsta punkt. Om du däremot vill markera kindbenet och ge ansiktet ett lyft kan du istället göra svepande raka rörelser med borsten upp mot tinningarna och ut mot hårfästet. Undvik att applicera rouge för nära näsan.

Fördelar och nackdelar med rouge stick (i jämförelse med ”vanlig” rouge)

De två vanligaste varianterna av rouge är puder och kräm. Krämrouget är oftast ett lättapplicerat stick. Krämrouge på stick och puderrouge har två helt olika konsistenser och har sina för- och nackdelar.

För- och nackdelar med rouge stick

+ Kan appliceras med både fingertopparna och med borste.
+ Snabb och enkel att applicera.
+ Kan appliceras på ett ansiktet utan bassmink, exempelvis foundation eller puder.
+ Naturligt resultat.
+ Passar torr och mogen hy.
+ Passar alla hudtyper på sommaren.

– Passar mindre bra till fet och blandad hy.
– Passar ej ihop med puder och matt foundation.

För- och nackdelar med puderrouge

+ Lätt att applicera.
+ Passar fet och blandad hy.
+ Går lätt att applicera efter bassmink som puder och foundation.

– Måste appliceras med borste.
– Passar ej torr hy.

Tänk på detta när du ska använda rouge creme och créme rouge stick

När du använder någon form av krämrouge är det viktigt att du tänker på följande om du vill få ett snyggt och naturligt resultat:

Applicera inte för mycket

Ta inte sticket och måla ett sträck på kinden. Istället bör du dutta på krämrouget försiktigt på kindbenets högsta punkt. Tona snett utåt längs kindbenet för att ge ansiktet ett lyft. Applicera inte för mycket i början utan bygg på gradvis.

Använd fingrar eller syntetisk borste

Använd en syntetisk rougeborste eller fingertopparna för att sprida ut färgen med lätta cirkelrörelser. Krämformulan gör att rouget är mycket lättapplicerat och enkelt smälter in i huden.

Välj en nyans anpassad efter din hudton

När du väljer rouge bör du alltid utgå från din hudton. Om du har en kall hudton passar du förmodligen bäst i rouge med rosa toner med lite blått i. Om du har en varm hudton passar du ofta bra i rouge som drar åt orange och aprikos. Ta även hänsyn till din hudfärg och välj inte ett för mörkt rouge eftersom det ger ett onaturligt resultat. Rouget ska bara ge lite färg som ger fräschör. Föreställ dig att det färdiga resultatet ska påminna om hur huden ser ut efter en vinterpromenad.

Om du inte vet vilken hudton du har kan du utgå från din naturliga läppfärg och välja en nyans som liknar den. Det kommer ge ett balanserat och harmoniskt intryck.

Applicera inte ovanpå puder

Matcha rouget med din övriga sminkning. Den krämiga konsistensen passar inte bra ihop med puder eller en matt foundation eftersom det blir kan vara svårt att jobba ut rouget med en torr bas. Istället bör du välja flytande foundation eller en återfuktande bas om du vill använda krämrouge.

Utgå från din hudtyp

Utgå alltid från din hudtyp när du väljer rouge. Om du har torr eller mogen hy passar krämrouge perfekt. Om du däremot har oljig och fet hy kan krämrouget få svårt att fästa. Applicera i så fall ett setting powder för att hålla krämrouget på plats. Om du har normal hy kan du oftast använda både krämiga och torra rouge.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *