Läppstift: en grundläggande guide

läppstift

Läppstiftet är en av de mest klassiska sminkprodukterna. Ett snyggt läppstift kan piffa upp vilken situation som helst. Allt du behöver göra är att måla läpparna i en härlig färg och sen är du redo för fest, jobb eller vardagsbestyr. Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Läppstift har tendens att smetas ut och försvinna under dagen om det inte appliceras på rätt sätt. I denna guide kan du läsa mer om hur du använder läppstift på bästa sätt.

Så applicerar du läppstift med läppsiftspensel

För ett hållbart och jämnt resultat bör läppstiftet appliceras med en särskild läppstiftpensel. Det är en smal pensel som gör att du kan kan definiera läpparna och komma åt även de svåråtkomliga områdena. Penseln gör att läppstiftet går in mer i läpparna och därför håller färgen längre.

Använd läppenseln efter en eventuell primer och läppenna. Professionella makeupartister använder ofta en platta där de lägger en bit av läppstiftet för att kunna doppa penseln där. Som privatperson kan du däremot pensla direkt på läppstiftet med bredsidan av penseln. När den är full av färg penslar du läpparna. Börja med att definiera konturen av läpparna och jobba sedan in mot mitten.

De flesta läpppenslar har en hylsa vilket gör att du enkelt kan ta med dig den i handväskan tillsammans med läppstiftet. Se dock till att du tvättar penseln med regelbundna mellanrum för att undvika bakterier.

Tunna läppar: tänk på detta när du använder läppstift

Önskar du också att du hade fylliga och plutiga läppar? Oroa dig inte, med några smarta tips kan du med tunna läppar få mer volym.

  • Läppenna. Läppennan är den absolut bästa sminkprodukten för att trolla fram fylliga läppar. Med pennan kan du både förstärka och förstora läpparna. För bästa resultat bör du börja med att måla amorbågen. Gör ett kryss i mitten av överläppen för att få en snygg och definierad båge. Därefter fyller du läpparnas kant med din läppenna.
  • Måla utanför den naturliga linjen. Om du verkligen vill fylla ut läpparna kan du även måla en mycket tunn linje strax utanför läpparna med en neutral läppenna med matt finish. Linjen ska dras precis utanför din naturliga läpplinje. Om du vill ha ett intensivt och hållbart resultat kan du fylla i hela läpparna med pennan. Efter läppennan applicerar du läppstiftet med pensel.
  • Ombre. Testa gärna den ombretrenden och måla läpparna i två olika nyanser för att skapa vackra och fylliga läppar.
  • Ljusa färger. Ett annat knep för att ge tunna läppar mer volym är att använda ljusa färger. Ljusa färger tenderar att ge en förstorande effekt medans mörka färger förminskar.
  • Läppglans. Använd gärna lite ofärgat läppglans i mitten av under och överläppen efter att du applicerat läppstiftet för ett extra volym.

Fördelar med ett matt läppstift

Matta fylliga läppar har varit en av de största skönhetstrenderna de senaste åren tack vare Kylie Jenner. Förutom att de matta läppstiften ger ett mycket snyggt resultat, håller de även längre än krämigare läppstift. Matta läppstift passar perfekt för en lång utekväll, för bröllopsdagen eller andra tillfällen när du inte har tid eller lust att bättra på sminket med regelbundna mellanrum.

Trender för läppstift höst & vinter 2020

Inget är så trendigt som välmålade läppar denna höst. I beautyvärlden är det fullt fokus på matta läppar, klassiska röda nyanser, utsuddade konturer och ombre. Här kan du läsa mer om de hetaste läpptrenderna 2020.

Matta läppar

Det finns nog ingen läpptrend som är lika stor som denna. Matta läppar har dominerat de senaste åren, men i höst har trenden fullkomligt exploderat. Det spelar ingen roll om du väljer en populär nudenyans eller en klassisk röd, alla matta nyanser är helt rätt i år. Ett matt läppstift fungerar lika bra på festen som på jobbmötet. Läpparna blir ordentligt pigmenterade och färg håller länge utan att kladda.

Klassiska röda

Klassiskt röda läppar kan knappast kallas för trend eftersom det inte är något nytt. Däremot har deras populäritet ökat stort hösten 2020. Den sensuella röda färgen utstrålar pondus och kvinnlighet. Dessutom finns det ett mycket brett spektrum av röda nyans ett välja bland. Mjukt organgeröd, mustiga bordeaux eller varför inte härlig rödrosa nyans? Ett rött läppstift är aldrig fel.

Utsudda konturer

De senaste åren har läpparna dominerats av skarpa konturer, men hösten 2020 syns en mjukare trend med utsuddade läppar. Läppkonturerna lämnas oskarpa vilket ger en mer avslappnad och enkel look vilket passar utmärkt till vardags. Måla läpparna med en läppenna i samma nyans som läppstiftet, men gnugga kanterna för att göra dem mindre skarpa. Därefter fyller du i läpparna med ditt läppstift. Torka bort överflöd med en bit papper. Denna trend fungerar bäst med mjuka och neutrala läppstiftsnyanser.

Ombre

Instagram har dominerats av tvåtonade ombreläppar hösten 2020. Ombretrenden går ut på att använda två olika läppnyanser som tonas in i varandra. För bästa resultat väljer du en mörkare och en ljusare nyans. Fyll i läppkonturen med den mörka nyansen och applicera den ljusare nyansen med pensel mitt på läppen. Använd penseln för att arbeta in den ljusa nyansen i den mörka. Resultatet är vackra och fylligare läppar.

Lycka till med läppstiftet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House