Vi samlar de bästa fynden på makeup från populära nätbutiker. Priserna uppdateras dagligen.

Kom igång med contouring

contouring

Contouring är ett sätt att skulptera och definiera ansiktet. Med hjälp av skuggor och ljus kan du framhäva dina bästa drag samt förminska vissa ansiktspartier. Contouring har varit på allas läppar de senaste åren och trenden är här för att stanna. Kim Kardashian såg till att contouring blev världskänd och idag är det många som använder denna sminkteknik även för en mer naturlig look. Med rätt teknik är det möjligt att skapa ett vackert resultat som passar både till vardags och till fest. I den här guiden hittar du de bästa tipsen hur du går tillväga.

Tips för nybörjare på contouring

Contouring kan kännas lite läskigt för nybörjare, men det är egentligen inte mer komplicerat än någon annan sminkprodukt eller appliceringsteknik. Kom ihåg att det bara är smink och om det blir fel är det bara att börja om igen. Lek fram skuggorna och våga testa dig fram. Innan du sätter igång behöver du en palett som innehåller flera olika mörka och ljusa nyanser. Du kan även börja med ett contouring stick som är ett stift som har en mörk och en ljus nyans. Därefter kan du följa följande steg-för-steg.
Steg 1: Återfukta ansiktet ordentligt. Använd en fuktkräm och en primer som du applicerar över hela ansiktet.
Steg 2: Applicera din foundation precis som vanligt.
Steg 3: Använd concealer för att dölja mörka ringar, blemmor och andra ojämnheter som inte täckts av din foundation.
Steg 4: Nu är det dags att skulptera ansiktet med hjälp av contouring. Tumregeln är att mörka nyanser förminskar och ljusa nyanser förstorar. Titta på ditt ansikte i en spegel och avgör vad du vill framhäva och vad du vill dölja.
Steg 5: Börja med den mörka nyansen och applicera den under käkbenen och längs käklinjen för att definiera ansiktskonturen. Applicera även en mörk skugga längs med hårfästet och vid tinningarna för att skulptera ansiktsformen. Därefter kan du lägga en mörk nyans under kindbenet för att framhäva det mer. Sist men inte minst lägger du skuggor på sidorna av näsan.
Steg 6: Därefter tar du fram de ljusa nyanserna och applicerar på de områden som du vill framhäva mer. Applicera den ljusa färgen ovanpå kindbenet, på näsryggen, under ögonen, längs nedre delen av pannan och mellan ögonbrynen. Du kan även använda den ljusa nyansen på hakan, längs amorbågen och under ögonbrynet.
Steg 7: Tona ut färgerna. Det här är det viktigaste steget om du vill uppnå ett snyggt och naturligt resultat. Sudda ut kanterna tills det bara är diskreta skuggor kvar. I det här steget använder du en borste eller makeupsvamp. För krämiga produkter kan du även använda fingrarna.
Steg 8: Om du vill kan du även applicera lite solpuder eller skimmer för ett piggt och fräscht resultat.
Steg 9: Avsluta med ett färglöst puder, ett så kallat setting powder, för att låsa in din sminkning.

Tänk på detta när du gör contouring på näsa

Näsan är en viktig del av contouring, men även ett av de svåraste momenten. Om det blir fel kommer resultatet att se konstigt och onaturligt ut. En bra contouring kan däremot få näsan att se smalare ut. De allra flesta näsor ser bäst ut om du lägger en ljus nyans på näsryggen och mörkare skuggor på sidorna. Den mörka nyansen appliceras som två tunna sträck vid på sidorna. Den ljusa nyansen bör appliceras längs näsryggen ända ned till tippen. Låt den ljusa färgen gå upp ända till området mellan ögonbrynen. Glöm inte att tona ut tills alla skarpa kanter försvinner.

Så använder du contouring borste respektive stick

Contouring kan appliceras med hjälp av borste, fingrarna eller stick. Borsten är framför allt mycket användbar för att måla tunnare konturer, exempelvis längs näsan och armorbågen. Om du använder en torr produkt, det vill säga ett contouringpuder, måste du använda en borste. För större ytor, exempelvis pannan och käklinjen, kan du använda ett bredare borste. Du kan även använda en borste när du applicerar krämigare produkter. Borsten gör det lättare att tona ut produkten och få till ett naturligt resultat. Tänk på att använda olika borstar för den mörka respektive ljusa nyansen.

Ett stick, även kallat för stift, är ett mycket smidigt sätt att arbeta med contouring. Den här produkten har en krämig konsistens som kan enkelt målas på ansiktet. Fördelen med stick är att det är otroligt lätt att använda och du kan tona ut det med fingrarna. Med andra ord är det perfekt för dig som vill att din contouring ska vara enkel att genomföra. Däremot är det ibland svårt att få till rätt mängd. På små områden kan det komma för mycket och på breda ansiktspartier kan du behöva måla flera gånger.

Fördelar med contouring palett och contouring kit

En contouring palett, som även kallas för contouring kit, innehåller flera olika nyanser. Dessa färdiga paletter har flera olika mörka och ljusa skuggor. Det finns många fördelar med att använda en palett istället för ett stick eller en enstaka färg. En stor fördel är att du kan blanda färgerna och skapa de nyanser som passar just din hudfärg. Med en palett kan du även variera efter årstid. Under sommarhalvåret har många en solbränna och vill därför använda mörkare nyanser. Istället för att köpa två produkter kan du blanda direkt från din palett och få exakt den färgen du vill ha.

Contouring paletter finns i både puder- och kräm formula vilket gör att det passar alla hudtyper. Om du har en väldigt torr hy är krämformulan att föredra om du vill undvika ett kakigt resultat. Om du däremot har oljig hud är en puderpalett att rekommendera. Normal- och blandhy kan oftast använda båda. En generell regel är att du alltid bör välja samma konsistens som din foundation för att slutresultatet ska bli som bäst. Om du använder flytande foundation väljer du en krämformula, men om du använder en puderfoundation väljer du istället en puderpalett för din contouring.

Ett contouring stick är populärt bland nybörjare eftersom de oftast är billigare. Sticket har i regel en mörk och en ljus nyans. Sticket är särskilt bra när du vill prova på contouring och öva in tekniken. Däremot ger det betydligt färre färgnyanser än paletten. Nästan alla stick har dessutom en krämformula, vilket inte passar alla hudtyper. Med andra ord är paletten oftast ett bättre val.

Lycka till med din contouring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House