Så piffar du till fransarna med mascara

mascara

Mascara är en av de populäraste sminkprodukterna. En bra mascara ger långa, vackra fransar vilket i sin tur öppnar upp ögat och ger en piggare blick. De senaste åren har dock utbudet av mascaror ökat lavinartat vilket gör det svårt att veta vilken variant som är bäst. I den här guiden kan du läsa mer om hur du använder mascara och får till de snyggaste fransarna.

Volymmascara – så fungerar det

Volymmascara är en av de mest efterfrågade mascarorna på marknaden. Denna produkt är särskilt framtagen gör att ge dina ögonfransar ökad volym. Med en innovativ volymformula och en uppbyggande borste blir dina ögonfransar fylligare och längre. Formulan innehåller ofta förtjockande ämnen som ger illusionen av fylligare fransar. Volymmascaran appliceras på samma sätt som andra sorters mascaror, det vill säga följande steg:


Steg 1: Böj ögonfransarna med en ögonfransböjare. Detta steg kan du hoppa över om du har naturligt böjda ögonfransar.
Steg 2: Applicera primer på rena fransar.
Steg 3: Applicera mascaran från fransroten och ut längs fransarna. Använd sicksackrörleser för att fransarna ska täckas helt med formulan.
Steg 4: Applicera inte för många lager. Många som använder volymmascara gör misstaget att applicera för mycket. Tipset med volymmascara är att låta den innovativa formulan och borsten göra sitt. Att applicera för många lager kan ge ett klumpigt resultat.
Steg 5: Låt mascaran torka. Nu är du redo! Vad du än gör bör du inte böja fransarna efter att du applicerat mascara eftersom det skadar dem.

Så fungerar telescopic mascara

En telescopic mascara passar dig som vill ha längre och mer intensiva fransar. Mascaran har en särskild precisionsborste som separerar och förlänger fransarna. Borsten har släta ytor vilket gör att du får exakt rätt mängd på fransarna och det är lätt att måla ända ut i ögonvrårna. Formulan består ofta av fibrer i nylon eller silke vilket fäster på franstoppen och ger långa eleganta fransar. Många telescopic mascaror har även extra mycket pigment vilket gör att fransarna blir intensivt svarta. Resultatet är en definierad och vacker look.

Du använder en telescopic på ett något annorlunda sätt som andra mascaror. Inledningsvis målar du på samma sätt med sicksackrörelser från roten. Däremot lämpar sig denna typ av mascara för att applicera i flera lager. Ett lager ger en naturlig look medan flera lager ger intensiva fransar med mer volym.

Så väljer du bästa mascaran för dina fransar

När du väljer mascara bör du ställa följande två frågor: Hur ser mina fransar ut? Hur vill jag att de ska se ut? En del vill ha längre fransar, andra mer volym. Vissa gillar ett naturligt resultat och andra vill ha ett resultat som påminner om lösögonfransar. Förr kunde man i princip välja mellan längd eller volym, men idag finns det alla möjliga sorter. Borstens utformning och formulan avgör slutresultatet. Därför är det viktigt att du väljer en mascara som passar just dig. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste borstarna.

Tjock & tät borste – ger volym

Den tjocka och täta mascaraborsten ger långa, täta fransar med ett enda drag. Denna typ av borste passar framför allt dig med långa fransar eftersom den kan vara svår att använda på korta fransar. Det finns även risk att denna typ av borste kladdar och ger ett klumpigt intryck om du applicerar för många lager eftersom borsten är utformad för att ta upp mycket produkt på borsten.

Smal & lång borste – för en naturlig fransförlängning

Smala och avlånga borstar är särskilt utformade för att separera och ge illusionen av långa fransar. Denna typ av borste ger definition och längd.

Kamborste – perfekt för korta fransar

Kamborsten lyfter och färgar även de allra minsta ögonfransarna. Kammen separerar fransarna och ger ett lyft. Denna typ av borste passar dig som har tunna, raka och korta fransar. Det kan vara svårt att bygga upp en dramatisk effekt med denna typ av borste, men den passar utmärkt för att naturligt resultat.

Böjd borste – en dröm för raka fransar

Den böjda båfformade mascaraborsten har slagit igenom stort. Den innovativa formen lyfter och böjer raka fransar med några få svep. Borsten är ofta ganska bred vilket gör att det lätt att få med alla fransarna i sveptet. Däremot är det svårt att applicera denna på underfransarna. Den här typen av borste passar för att skapa böjda fransar med ett naturligt resultat.

Piggborste – för långa ögonfransar

Piggborsten är en relativt ny typ av borste som ger en naturlig look. Borsten är tillverkad av gummi med små piggar som enkelt separerar långa fransar. Den passar utmärkt för dig som vill ha en naturlig sminkning, men det är svårt att bygga upp en vippig lösgoneffekt med denna typ av borste.

Konformad borste – för små och tunna fransar

Har du svårt att komma åt dem små och fina fransarna i ytterkanterna? Då är den konformade borsten ett perfekt val. Den spetsiga toppen gör att du enkelt kan komma åt alla fransar vilket ger en fylligare fransrad. Den här typen av borste passar framför allt bra för den undre fransraden och i ögonvrån.

Bolltipp – innovativ borste för små fransar

Även bolltipsborsten passar de små och svåråtkomliga fransarna. Den har samma funktion som den konformade, men vissa tycker att den är svårare att hantera.

Därför är det bra att använda primer

Det finns primers som är särskilt avsedda för ögonfransarna. Denna extraprodukt gör att mascaran håller längre samtidigt som den ger näring till fransarna. Dessutom ger primern extra volym till fransarna. Applicera alltid primerna på rena ögonfransar och låt den torka innan du applicerar mascara.

Tänk på detta när du letar mascara för känsliga ögon

Om du har känsliga ögon, exempelvis om du är allergiker eller om du har kontaktlinser, är det viktigt att du är noggrann med hygienen och val av mascara. En dålig mascara kan orsaka ögoninflammationer och andra irritationer. Därför bör du tänka på följande.

  • Välj en mascara som är allergitestad och som är särskilt avsedd för känsliga ögon. Den här typen av mascara innehåller skonsammare konserveringsmedel utan parabener vilket minskar risken för irritationer.
  • Använd aldrig en mascara efter utgånget datum.
  • Låna aldrig ut din mascara till någon annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House