AHA-syra, BHA-syra & PHA-syra: Likheter & olikheter – så fungerar kemisk peeling

kvinna med vacker hy med hjälp av olika aha-syror

AHA-syra står för Alpha Hydroxy Acid och är en grupp av syror som används inom hudvård. De mest effektiva AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra. Dessa syror utvinns naturligt från sockerrör och mjölkprodukter eller kan framställas syntetiskt. AHA-syror används för att snabba på cellförnyelsen i huden och exfoliera (peela) bort gamla, förbrukade hudceller från ytan. De hjälper också till att förbättra hudens fuktighetsnivå.

Fördelar med AHA-syror

  1. Cellförnyelse: AHA-syror hjälper till att avlägsna döda hudceller och främjar tillväxten av nya celler, vilket ger en fräschare och jämnare hudstruktur.
  2. Exfoliering: Genom att avlägsna det översta hudlagret kan AHA-syror minska ojämn hudton, hyperpigmentering, fina linjer och rynkor.
  3. Fuktighetsbevarande: AHA-syror hjälper till att förbättra hudens förmåga att bevara fukt, vilket kan ge en mer återfuktad och mjuk hud.

De vanligaste AHA-syrorna

  • Glykolsyra – minsta molekylen av AHA-syrorna, vilket gör att den effektivt tränger igenom huden. Används bland annat för att behandla acne, hyperpigmentering, torr hud och rynkor.
  • Vinsyra – förekommer naturligt i olika frukter och bär, särskilt i omogna vindruvor och bananer. Vinsyra är mindre vanligt inom hudvård.
  • Äppelsyra – finns också i många frukter samt grönsaker, men är mest förknippad med äpplen och körsbär. Äppelsyra har en större molekylstorlek jämfört med de andra AHA-syrorna, vilket gör den lämplig för personer med känslig hud.
  • Citronsyra – finns i olika citrusfrukter och har antioxidanta egenskaper. Kan användas i små mängder i hudvårdsprodukter på grund av dess surhet och sammandragande egenskaper.
  • Mandelsyra – utvinns från bittermandel och har antibakteriella egenskaper. Mandelsyra används bland annat för att behandla hud som skadats av solen, torr hy och mot acne och rynkor.
  • Mjölksyra – framställs ur mjölkprodukter och bidrar till att exfoliera huden. Mjölksyra används för att behandla torr, obalanserad, förtjockad eller fet hud, acne, rynkor och ojämn pigmentering. Passar särskilt för personer med känslig hud.

Länk till Skincity där du kan läsa mer om AHA-syror –>

BHA-syra – ett annat namn för salicylsyra

BHA-syra står för Beta Hydroxy Acid och är ett annat namn för salicylsyra. Salicylsyra är oljelöslig, vilket gör den effektiv för att lösa upp talg, smuts och fett i porerna. BHA har också antiinflammatoriska egenskaper och är därför populär för att behandla akne och problemhud. Den används också ofta för att behandla ojämn hudpigmentering orsakad av solen.

PHA-syra – effektiv exfoliering

PHA-syra står för Poly Hydroxy Acid och är en mildare typ av syra som passar bra för personer med känslig hud eller för daglig användning. PHA har större molekyler än AHA- och BHA-syror, vilket gör att den inte penetrerar huden lika snabbt och minskar risken för hudirritation. Glukonolakton, en form av PHA, är en mild syra som ger effektiv exfoliering och fräsch lyster åt huden. Den hjälper också till att balansera hudens fuktnivåer och fungerar som en antioxidant för att skydda huden mot yttre påfrestningar och skador.

Skillnaden mellan AHA-, BHA- & PHA-syra

Skillnaden mellan AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra är främst deras kemiska struktur och löslighet. AHA-syra är vattenlöslig och mest effektiv för att exfoliera hudytan och behandla torr hud, rynkor och hyperpigmentering. BHA-syra är oljelöslig och har förmågan att tränga djupt in i porerna för att lösa upp talg och bekämpa inflammation, vilket gör den särskilt effektiv för att behandla akne och orenheter. PHA-syra har större molekyler än de andra syrorna och är därför mildare och mer lämplig för personer med känslig hud.

Du kan även hitta produkter som innehåller alla syrorna, eller två av dem, i en kombination.

Kom ihåg solskydd!

Det är viktigt att komma ihåg att syror kan öka hudens känslighet för solen, så det är viktigt att använda solskydd med minst SPF 30 när man vistas utomhus. Detta gäller både under behandling med syror och efteråt, eftersom huden behöver tid att reparera sig. Välj och vraka mellan dagkrämer, serum, primers, foundations, CC-creams och andra sminkprodukter. Oavsett vilken produkt (eller vilka produkter) du väljer som innehåller spf kommer din hud att tacka dig.

Här hittar du mer solskydd och här kan du hitta bästa CC-cream med spf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House