Foundation: Bäst i test

Foundation är grunden till en snygg sminkning. Därför kan det vara värt att lägga en extra stund för att hitta den bästa foundationen för dig.

För att hitta en foundation som passar dig allra bäst behöver du veta vad du har för hudtyp. Har du fet, torr, normal eller mogen hud påverkar det hur foundation lägger sig och stannar där den ska på huden. Ytterligare en aspekt är vad du föredrar att jobba med för typ av produkt – flytande eller puder, borste eller svamp o.s.v. Du behöver också fundera på om du vill ha en heltäckande eller mindre täckande foundation. Valet kan också påverkas av vilka andra produkter du avser använda. Om du bara vill lägga en enkel sminkning eller kombinera med primer, concealer, highlighter, puder, rouge eller bronzer.

Sist men inte minst behöver du hitta en färg som passar din hudton. Här är det lätt att missta sig för att man ska ha färgen i ansiktet, men för att det ska se naturligt ut ska den också matcha huden runt ansiktet. Brukar du använda makeup med spf men inte använda solskyddsfaktor i övrigt är ansiktet troligtvis lite ljusare. Å andra sidan är ett vanligt misstag att man väljer en för mörk nyans och man får en kant längs hakan. Är du osäker bör du heller välja en något ljusare nyans än en för mörk nyans.

Med dagens utbud finns det mängder av alternativ oavsett hudtyp och preferenser. Här har vi samlat några av favoriterna.

Mest exklusiva

Sensai Cellular Performance Cream Foundation är en av de mer high-end-produkterna på marknaden. Produkten ger dock värde för sitt pris genom att ge silkeslen hud och en supersnygg finish. Den är något mindre täckande men den går att bygga med om du vill ha en mer täckande bas. För dig med mer mogen hud är det här ett toppval. Sensais foundation lägger sig snyggt på huden, ger fin lyster och kakar sig inte. Viktigt att tänka på är att burken är öppen så man behöver vara försiktig för att inte få in bakterier. Använd en helt ren svamp eller borste, alternativt häll ut foundation istället för att doppa ner i bruken. Du bör inte använda fingrarna eller en borste som inte är rengjord. För att vara en exklusive produkt är det synd att de har en så osmart förpackning. Det förändrar dock inte faktumet att foundationen från Sensai ger en otrolig känsla och håller hög kvalitet. Därför kvalar den in på listan.

Fördelar: Blir inte kakig, passar mogen hud, både lätt täckande eller mer täckande effekt, ger huden en perfekt finish

Nackdelar: Ohygienisk burk, högt pris

Foundation som sitter bäst

Lancôme Teint Idole Ultra 24h Foundation säger hålla ultra-bra, och det gör det också. Här har du foundationen som verkligen går att lita på, den sitter hela dagen och kvällen. Även efter en helkväll ute med dans har du kvar den täckande basen, utan att den kakar sig. Den håller huden trevigt återfuktad, samtidigt som den passar bra för fet hy. Det är därmed ett måste för alla partylejon som behöver en riktigt bra och stabil grund i sin makeup. Kanske det bästa av allt är att den ändå inte färgar av sig när den har torkat. Det är därmed en av de mest hållbara foundations. SPF är 15.

Fördelar: sitter som berg, täcker bra, kakar sig inte

Nackdelar: svårt att få ur det sista ur förpackningen

Många nyanser

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup håller vad namnet lovar, den håller sig på plats. Det är den perfekta produkten för oss som jobbar hela dagen och vill se fräsch ut även efter jobbet. Estée Lauders foundation kan du applicera på morgonen och känna dig trygg i att den kommer ligga kvar lika snyggt när du lämnar jobbet och vill ta en kopp kaffe eller en drink. Detta är något som de flesta av oss eftersöker. Vilket för oss till den ännu större fördelen med den här foundationen. Nämligen att den finns i väldigt många nyanser, hela 60 styckna faktiskt. På så vis kan fler hitta rätt nyans för sin hudton. SPF är 10, vilket är lite lägre än många andra. Det kan vara bra om du vill få färg i ansiktet, men det skyddar ju heller inte lika bra.

Fördelar: många nyanser, lägger sig snyggt, ligger kvar hela dagen, oljefri

Nackdelar: Låg SPF, svårt att få ur det sista ur flaskan

Bäst prisvärde

Lumene Blur 16H Longwear Foundation håller, trots sin förhållandevis billiga prislapp, en hög kvalitet. Foundationen är lätt att applicera, lägger sig snyggt och ligger kvar länge. Precis som de flesta av Lumenes produkter återfuktar den huden, vilket också gör att den inte kakar sig. Foundationen går in i huden bra och ger ett silkeslent resultat, med en matt finish. Även om den håller en nivå får den inte fullt lika mycket positiv kritik som de andra foundations i listan. Den sitter inte fullt lika länge och funkar mindre bra för väldigt torr hud.

Förpackningen är praktisk att använda oavsett om du föredrar att använda pensel, svamp eller fingrarna för att lägga på foundation. Eftersom att förpackningen är formbar och står upp och ned är det lätt att få ur varje droppe. Du kan också klippa upp en öppning längst upp och på så vis bespara dig själv och miljön onödigt slöseri. Lumene Blur foundation är dessutom vegansk.

Fördelar: Vegansk, går in i huden lätt, ger ett matt resultat, förhållandevis billig, bra prisvärde, smart förpackning

Nackdelar: Sitter inte lika länge som konkurrenterna

Bästa mineralfoundation

BareMinerals mineralpuder har länge varit en favorit hos många. Det är en foundation i puderform, vilket innebär vissa fördelar och nackdelar. Foundationen går inte att kombinera lika väl med alla andra basprodukter. Eftersom att foundationen är i puderform kan man inte behandla den på samma vis som en flytande foundation. Den går exempelvis inte att “blenda” in på samma sätt. Mineralfoundationen från bareMinerals ger mycket lyster, vilket är en smaksak om man uppskattar eller ej.

Mineralpuder har en fördel i att det är lätt att lägga på lite eller mycket. Så vill du ha en mer naturlig look kan du lägga ett tunt lager. Vill du ha ett mer heltäckande resultat är det enkelt att bygga på mer foundation tills du är nöjd. En nackdel med att använda mineralpuder i allmänhet, inte bara bareMinerals är att man behöver ha en särskild borste. BareMinerals egna borstar håller en hög kvalitet och sköter man den väl har den lång hållbarhetstid. En stor fördel med bareMinerals är att de inte är testade på djur, alltså cruelty free. SPF är 15.

Fördelar: Ej djurtestad, snygg finish, lätt att välja mer eller mindre täckande resultat,

Nackdelar: Svårare att kombinera med vissa produkter

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *