Skin cycling: Hudvårdstrend sommaren 2023

Skin cycling, tjej som återfuktar ansiktet enligt hudcykel-metoden 1+1+2.

En viktig trend inom hudvård är fokus på välmående och att ta hand om huden. En ny trend som har fått mycket uppmärksamhet är “Skin Cycling” eller “hudcykel”. Den här trenden handlar om att ge huden en paus och möjlighet att återhämta sig istället för att använda flera lager av hårda hudvårdsprodukter.

Skin Cycling

Konceptet bakom Skin Cycling är att använda en aktiv ingrediens i taget i din hudvårdsrutin. Metoden löper över en cykel på fyra dagar, 1+1+2, där 1 innefattar en mer kraftfull ingrediens och 2 avser återhämtning. Du kan till exempel använda fruktsyra som AHA/BHA för exfoliering en natt och sedan exempelvis retinol nästa natt. De följande två kvällarna ägnas åt återhämtning med milda och återfuktande ingredienser som hyaluronsyra, innan cykeln börjar om igen.

Målet med Skin Cycling är att ge huden en paus från starka produkter och istället fokusera på en mer skonsam och balanserad hudvårdsrutin. Detta ger huden tid att återhämta sig och bli mer frisk och strålande. Trenden är särskilt populär bland personer med känslig hud eller de som upplever irritation från starka hudvårdsprodukter.

Exempel på produkter för Skin Cycling

Här är ett förslag på produkter som du kan använda för att få till en lyckad hudvårdscykel enligt 1+1+2 metoden.

  1. Peelingmasken av Rebecca Stella innehåller AHA-syror som ger en djupgående exfolierande effekt som snabbar på cellförnyelsen.
  2. Natt 2 används retinol med a-vitamin som penetrerar hudens lager som även den ökar cellförnyelsen.
  3. Nätterna 3 och 4 använder du en vårdande och återfuktande nattkräm som Lumenes Arctic Hydra Cares night balm. Det är ett milt och mjukgörande alternativ som passar de flesta hudtyper.

Om du har torr hy kan istället Lumenes Arctic Hydra Cream Night Balm vara ett bättre alternativ. Den är extra återfuktande och särskilt passande för känslig och torr hy.

Vill du inte köpa massor av dyra skönhetsprodukter kan du även använda ingredienser från köket. Mandelolja är till exempel väldigt mjukgörande och fungerar utmärkt för att återfukta hyn. Eftersom att mandelolja är väldigt fett är den dryg så du kan använda en flaska under lång tid. Ytterligare en fördel med denna typ av oljor är att de oftast går att använda till flera syften. Mandelolja kan du exempelvis använda till ansiktet, på huden, fötterna, i håret och till massage. Det finns även de som förespråkar att använda mandelolja för att massera runt ögonen, som ett ögonserum.

Läs mer om A-pro mandelolja hos DOZ Apotek.

Som alltid bör du vara noggrann med att se till så att du inte använder något som du är allergisk eller känslig mot. Om du är osäker på om du kan använda en viss ingrediens på huden, läs på först.

Läs gärna Lykos test av AHA-peelingar för mer inspiration.

Mer retinol: Här hittar du Lykos Bäst i test av retinolprodukter.

Andra nattkrämer: Se Lykos test av nattkrämer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House