Vi samlar de bästa fynden på makeup från populära nätbutiker. Priserna uppdateras dagligen.

Så får du en snygg och fräsch look med läppglans

lipgloss

Läppglans har länge hamnat i skuggan av läppstift, men de senaste åren har det fått en given plats i många sminknecessärer. Glans är mindre täckande än läppstift och ger en mer naturlig look. Därför är det framför allt populärt att använda läppglans till vardags, men det passar även utmärkt till andra tillfällen. Med ett härligt läppglans skaffar du sig en snygg och fräsch look på nolltid. I den här guiden kan du läsa mer om läppglans och hur du applicerar det på bästa sätt.

Så lägger du en bra bas för läppglans

Basen är avgörande för en snygg och hållbar sminkning. Det gäller för all typ av smink, även läppglans. Många läppglans återfuktar läpparna vilket gör att du behöver mindre förberedelser jämfört med när du applicerar läppstift. Om du vill få vackra och glansiga läppar kan du dock inte hoppa över grundarbetet. Här kan du läsa hur det går till steg för steg.


1. Peela läpparna för att ta bort död hud. Om du inte har en peeling för läpparna kan du ta en handduk med ljummet vatten som du försiktigt skrubbar mot läpparna. Genom att ta bort död hud och flagor kommer slutresultatet att bli jämnare.
2. Applicera en primer för läpparna. En primer har vårdande och återfuktande egenskaper som gör att efterföljande läpprodukter håller längre. Eftersom glanset är återfuktande är inget måste att applicera primer först, men många väljer att att använda det eftersom det ger ett snyggare resultat.
3. Applicera läppglanset. För en vardagslook kan du applicera glanset direkt efter peeling eller primer. Eftersom det inte är lika täckande som läppstift är det inte lika viktigt att hålla sig till läpparnas naturliga linjer. Applicera över hela läppen om du inte har något läppstift under.
4. Applicera läppglans efter läppstift och läppenna om du vill ha en mer sminkad och iögonfallande look. Dutta i så fall lite läppglans i mitten av läpparna som ett sista steg för att få extra skimmer och plut.

Läppglans på tub, stift eller burk – vad är bäst?

Läppstift kommer i alla möjliga former och förpackningar. Det är en omtyckt produkt som ofta får följa med i handväskan för en snabb touch up under dagen. Det råder delade meningar om vilken förpackning som är den bästa. Här kan du läsa mer om för- och nackdelarna med läppglans på tub, stift och burk.

Tub

Tubförpackningen är en av de absolut populäraste varianterna. Det är lätt att ta med överallt och den krämiga formulan gör den smidig att applicera. Nackdelen med tuben är att olika märken har olika sorters applikator vilket gör att slutresultatet kan skilja sig en del. Ibland kommer det ut för mycket läppglans från tuben.

Stift

Stiftet är ett hybrid mellan läppglans och läppstift. Applikatorn ser ut som ett läppstift, men resultatet är som ett läppglans. Perfekt för dig som vill ha ett mycket lättapplicerat glans. Konsistensen är oftast fastare och resultatet är därför mindre klibbigt. Vissa anser dock att denna variant inte är ett “riktigt” läppglans.

Burk

Burkar med läppglans och mjukgörande balm är många kvinnors räddning mot torra läppar. Den lilla bruken är oftast både vacker och lätt att ta med sig. Den stora nackdelen med denna typ av produkt är att det inte är särskilt hygieniskt att stoppa fingrarna i burken varje gång du vill bättra på ditt läppglans.

Fördelar med läppglans-kit

Ett läppglans-kit innehåller glas i flera olika färger. Nyanserna har oftast valts ut med omsorg för att antingen matcha varandra, en viss säsong eller ge större variation. Exempelvis finns det läppglans-kit som är särskilt avsedda för sommarsemestern. Det kan innehålla ljusa, naturliga nyanser för strandhänget och mer iögonfallande nyanser för kvällen. Fördelen med att köpa ett kit är att du får många olika nyanser vilket gör att du kan variera efter humör, outfit och tillfälle.

Bästa tillfällen att använda genomskinligt läppglans

Genomskinligt läppglans är en riktig klassiker som de allra flesta borde ha i sin necessär. Den passar lika bra för en naturlig vardagslook som till en glamorös festlook. Här kan du läsa mer om några tillfällen när du bäst använder ett genomskinligt gloss.

Naturlig vardagssminkning

Få sminkprodukter är så uppskattade som ett genomskinligt läppglans när det kommer till att skapa sminkningar som passar till vardags. Läppglanset låter din naturliga läppfärg lysa igenom vilket ger ett osminkat intryck. Den lätt glansiga finishen ger ett intryck av välvårdade och återfuktade läppar vilket perfekt på jobbmötet så väl som i andra vardagssituationer. Om du snabbt vill trolla fram fräschör och lyster är det genomskinliga läppglanset din bästa vän. Med lite glans på läpparna ser ansiktet genast mycket piggare ut.

Glamorös festsminkning

Om du vill framhäva ditt läppstift och skapa en glamorös look kan du applicera ett transparent glans ovanpå ditt läppstift. Glanset förstärker läppstiftets färg och sätter dina läppar i fokus. Det ger läpparna ett extra plut vilket passar utmärkt på fest. För en intensiv och iögonfallande sminkning bör du även applicera läppenna. Glanset appliceras som ett sista steg i processen. Dutta på lite genomskinligt läppglans mitt på läpparna för en vacker effekt. Undvik att applicera läppglanset på hela läppen om du har läppstift under eftersom det finns risk för att färgen rinner ut.

Förstorande läppar

Om du vill trolla fram en illusion av större läppar är det genomskinliga läppglanset ett måste. Den glansiga skimrande effekten gör att dina läppar ser större ut. Applicera över hela läppen eller i mitten av läppen.

På vintern

Läppglans fungerar året om, men de är extra bra under vinterhalvåret eftersom många glans skyddar mot kylan och återfuktar läpparna. Särskilt bra är det om du använder genomskinligt läppglans med solskyddsfaktor eftersom även vintersolens strålar kan skada läpparna. Under sommaren är de flesta bättra på att skydda läpparna med spf, men under vintern slarvar många med det.

Övriga användningsområden

Ett genomskinligt läppglans är multiprodukt som faktiskt inte alltid behöver användas på läpparna. Även om det i huvudsak är en läpprodukt kan det även användas på annat sätt. Det passar perfekt på ögonlocken för en trendig wetlook. Applicera det försiktigt med hjälp av fingret. Huden runt ögonen är betydligt känsligare än läpparna så det kan vara bra att testa först om huden tål produkten innan du applicerar över hela ögonlocket. Ett genomskinligt läppglans passar även perfekt som highlighter. Dutta lite på kindbenet eller under ögonbrynet för att en upplyftande effekt. För bästa highlighter effekt ska läppglanset vara riktigt glansigt. Applicera det som sista steg i sminkrutinen efter eventuellt puder och ögonskugga.

Lycka till med ditt läppglans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House