Vi samlar de bästa fynden på makeup från populära nätbutiker. Priserna uppdateras dagligen.

Highlighter, för en fräschare makeup

Så applicerar du highlighter

Highlighter används för att framhäva dina naturliga ansiktsdrag. Enkelt förklarat förstärker highlightern området där man applicerar det. Det används ofta i kombination med contourer, då contourern skapar en illusion av att minska ett område och skapar mer markerade kanter och highlightern gör ett område mer framträdande. Highlighter kan läggas på innan foundation eller i slutet av sminkningen, beroende på om du använder highlighter créme eller puder. Vilken variant som är bäst beror främst på hur tydligt du vill att highlightern ska synas.

Så hittar du en bra highlighter

Vilken highlighter som passar bäst beror på flera aspekter. Vilken typ av sminkning som du vill lägga är avgörande. Du bör använda olika highlighters beroende på om du vill lägga en diskret vardagssminkning eller en festlig kvällssminkning med glitter.

Matt

För vardagssminkning bör du undvika glitter eller för mycket skimmer. Välj hellre en matt highlighter som ger ett mer naturligt intryck. För ett ännu mer naturligt resultat lägg créme-highlighter innan foundation. I vissa fall kan man då ändå vilja förstärka resultatet med lite matt highlighter-puder. För festsminkningen kan du dra på med både skimmer och glitter. Highlightern är då  läggs på i samband med rouge och ska därför vara i puderform.

Créme och stick

Kunskapsnivån är också viktigt att ta med i beräkningen. Överlag kan highlighter créme kan ge ett bättre resultat än puder. Däremot är det lättare att lägga highlighter i puderform än i krämform och därför förespråkas oftast puder i början. Detta för att som nybörjare får man sannolikt ett bättre resultat med en highlighter i puder. När man har lärt sig att behärska puder highlighter kan man överväga att gå över till créme eller stick.

Mogen hud

Ålder och hudtyp påverkar också vilken highlighter som passar bäst. Har man mogen hud finns risken att man kommer att se äldre ut beroende på vilka produkter man väljer och hur man applicerar makeupen. Man kan absolut använda highlighter även när man har mogen hud. Det enda är att man får applicera highlightern på ett lite annat sätt, och välja highlighter därefter. Har man torr eller fet hud är det också något som påverkar vilken variant som kommer lägga sig bäst på huden.

Hur lägger man highlighter?

Först och främst beror det på vilken highlighter som du använder. Om du använder en créme highlighter kan du lägga den innan eller efter foundation, men innan puder. 

Flytande highlighter

För en så naturlig effekt som möjligt lägger du highlighter innan foundation. Tänk då på att vara försiktig när du applicerar foundation så att du inte blandar ut highlightern för mycket. Använd med fördel en blender (sminksvamp) och dutta försiktigt ut foundation. Om du stryker på foundation eller blandar för mycket kommer effekt av highlightern att försvinna. Det är samma som med concealer.

Använder du highlighter i puderform lägger du den sist. Du kan också använda highlighter-puder efter att du har använd créme under. Vill du lägga en piffig kvälls-makeup bör du använda highlighter puder. Då kan du använda både glitter och skimmer, medan highlighter i en dag-make oftast är utan glitter. 

När du ska applicera highlighter

Highlighter kan appliceras på många områden, det vanligaste är övre delen av kindbenen. Ofta kombineras highlightern då med contourer (eller bronzer) och rouge, då highlighterns funktion är att framhäva kindbenen och ge en piggare och fräschare look. Man lägger highlightern där ljuset träffar, vilket gör den delen mer framträdande. Highlightern kan sedan arbetas uppåt, i riktning med kindbenet, på sidan om ögat till ovanför ögonbrynet. Det här skiljer sig något om man har mer mogen hud, då man bör använda en annan teknik.

Så använder man highlighter beroende på ansiktsdrag

Highlighter kan också användas i pannan, på näsan och hakan. I pannan brukar man rama in ansiktet genom att lägga en mörk skugga med contourer runt kanten av pannan, mot hårfästet. Highlightern läggs oftast mellan ögonen och kan arbetas upp mot mitten av pannan. Här är det viktigt att du anpassar sminkningen efter din ansiktsform. Har man lång panna vill man kanske inte framhäva den mer och därför inte använda highlighter i pannan. Detsamma gäller alla områden, har man redan väldigt markerade kindben och inte vill framhäva dem ytterligare bör man undvika highlighter. Har man en stor eller markerad haka som man inte vill belysa bör man inte använda highlighter på hakan.

Highlighter tillsammans med contourer kan skapa en förändra ansiktsdragen om man önskar. Är näsan lite krokig kan man skapa en illusion av att den är rakare. Samma sak gäller om man har en knöl på näsan, vilket inte är en ovanlig konsekvens av att man har brutit den. Genom att lägga highlighter på näsryggen och contourer på sidan kan man minska effekten av knölen eller andra ojämnheter.

På Youtube hittar du mängder med tutorials och klipp med tydliga instruktioner och smarta tips. Tänk på att det kan vara bra att börja med enkla steg om du är nybörjare. Det finns videos som är gjorda särkilt för nybörjare, så det kan vara en god idé att börja med dem. Tänk också på att sminkningen ser annorlunda ut i olika ljus och beroende på vinkel. Så titta hur sminkningen ser ut i normalt ljus och i flera vinklar, inte bara rakt framifrån med skarpt sminkljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House