Vi samlar de bästa fynden på makeup från populära nätbutiker. Priserna uppdateras dagligen.

Cruelty free: Så handlar du smink ansvarsfullt

Nu mer än någonsin så är det viktigt att vara ansvarsfull som konsument och göra aktiva val som gynnar både dig, djur, och planeten. Allt fler märken har börjat sluta använda sig av djurtester och reducerar sin klimatpåverkan, vilket givetvis är bra. Men det är fortfarande långt ifrån alla märken som är ett bra val.

Fördelen är att det nu finns fler märken än någonsin att välja mellan, även om du utesluter alla märken som testar sina produkter på djur. Det behöver därför inte längre innebära någon större uppoffring att göra ett bättre val, och samtidigt så premierar du de märken som bryr sig mest genom att välja dem istället för mindre samvetsgranna märken.

Om du vill vara ansvarstagande när du handlar smink bör du alltid välja cruelty free samt välja märken och butiker med lägsta möjliga klimatavtryck. De flesta större märken kan du köpa genom Treefund så klimatkompenseras ditt köp automatiskt genom att minst ett träd planteras. Det kostar inget extra för dig, men gör skillnad i kampen mot klimatförändringar.

Vad innebär cruelty free?

Cruelty free betyder ordagrant “utan grymhet”, men betyder i praktiken “utan djurplågeri”, eller med andra ord att produkten och dess ingredienser inte har testats på djur. Djurtester ett enormt lidande för många djur och det är dessutom på det stora hela onödigt, vilket alla märken som är cruelty free bevisar.

Att det fortfarande bedrivs djurtester på make-up beror dels på att det en historisk kvarleva i branschen och att mycket produktutveckling sker i länder/kulturer som inte respekterar djurens välmående på samma vis som man gör i Sverige.

I Kina kan till exempel myndigheterna beslagta sminkprodukter för att testa dessa och säkerställa att de inte är skadliga för människor. Det låter ju bra och rimligt, men de gör detta bland annat genom att testa produkterna på djur, vilket orsakar ett enormt lidande. Faktum är att det är lagstadgat krav i Kina att nya kosmetiska produkter måste testas på djur.

Vad man ska tänka på när man handlar cruelty free

Begreppet cruelty free har ingen gemensam, entydig definition. Det är egentligen ganska logiskt – om man till exempel testar olika recept på hundmat så måste förstås hundar testa maten. Hundarna kommer tycka mer om den ena än den andra maten, men ingen av recepten lär vara skadliga eller orsaka lidande. Det kan klassas som cruelty free, eftersom inga djur skadas, men det är tekniskt sett en form av djurtester, om än harmlöst.

På samma vis finns en otydlighet vad gäller kosmetika. Om företaget Sminko utvecklar och säljer smink, men anlitar ett annat företag för att testa produkten och de använder djur, är märket Sminko då cruelty free? Du och jag skulle nästan med säkerhet säga nej, men Sminko kan utan att ljuga säga att de som företag inte genomför några djurtester.

Ett annat sätt som många företag kommer runt detta på är att köpa och använda information från andra företag som använder djurtester. Sminktillverkaren genomför alltså inte själv några tester och anlitar inte heller ett företag som gör det åt dom, men köper istället in den information de behöver från en tredje part som ägnar sig åt djurtester av kosmetika och kemikalier. På pappret är sminktillverkaren helt cruelty free, men de stöttar i praktiken ändå den hemska industrin som ägnar sig åt djurtester.

Cruelty free-märkning du kan lita på

Det finns många sätt för sminktillverkare att låtsas vara ansvarstagande och samtidigt tänja på reglerna och sanningen. Tyvärr ser verkligheten ut så att incitamenten inte gynnar märken som är cruelty free. Om märket till exempel vill säljas i Kina, på en av världens största marknader, så måste de som sagt utföra djurtester på ett eller annat vis. Det är därför inte konstigt att företag väljer olika genvägar för att maximera försäljningen, vilket i praktiken innebär en bisarr kombination av att testa på djur samtidigt som de försöker framställa sig som djurvänliga.

Amerikanska djurrättsorganisationen PETA erbjuder seriösa sminkmärken en certifiering och cruelty free-märkning som de ställer sig bakom. Om sminkmärket är certifierat av PETA så garanterar de att märket vare sig själva genomför djurtester, anlitar andra för djurtester, eller på något vis betalar för djurtester. Det gäller både för själva produkten och samtliga dess ingredienser. De måste dessutom förbinda sig till att aldrig någonsin börja testa på djur i framtiden.

Du kan därför med gott samvete köpa märken som är certifierade av PETA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Makeup House